Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde?

Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde?

5 augustus 2021 0

Vechtsporten en vechtkunsten zijn er in vele verschillende vormen, maar wel allemaal met als basis het bestrijden en het verdedigen van onderlinge persoonlijke aanvallen. Het is een contactsport die door velen wordt beoefend of aandachtig wordt gevolgd. Onder vele vechtkunsten ligt een verregaande traditie, en er liggen technieken aan ten grondslag die bijzonder zijn om meester te maken. Een vechtkunst (ook wel aangeduid met de Engelse term martial arts, wat letterlijk krijgskunsten betekent) is een geheel van vechttechnieken en -tradities.

De term vechtkunst roept vooral associaties op met oosterse vechtsporten als judo, karate, Pencak silat en kungfu, maar ook westerse sporten als worstelen en boksen zijn vechtkunsten. Een vechtsport is een praktische toepassing van vechtkunst, dat in het Engels met de term martial arts wordt aangeduid. In tegenstelling tot vechtkunst, ligt bij vechtsport de nadruk op het competitieve aspect, vaak in georganiseerd verband. Het onderscheid tussen beide is niet altijd zuiver te maken. Voor de meeste vechtsporten geldt dat ze ook vaak als vechtkunst worden beschreven en vice versa.

Welke vechtsporten zijn er? Zijn zelfverdediging en zelfbescherming hetzelfde? Is er verschil tussen een instinct-vechter en een combinatie-vechter?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar