Waarom zitten miljarden mensen op sociale media?

Waarom zitten miljarden mensen op sociale media?

20 september 2021 0

Heb je er weleens bij stilgestaan wat je denkt op het moment dat je op de share-of post-button drukt van je sociale media kanaal? We wringen ons letterlijk in bochten om de perfecte vakantiefoto te maken, bedenken er een jubelende wow-factor tekst bij, zetten het online en dan… wachten op die likes, de retweets en nieuwe volgers! Waarom kunnen we het niet laten om de hoogtepunten uit ons leven te delen op social media-kanalen? Of willen we gewoon opscheppen of zijn we juist gewoon ergens bang voor? Of willen we dat anderen alleen onze positieve kanten zien? Of om er goed uit te zien bij anderen? Willen we dat anderen denken dat we een goed leven leiden, of dat anderen willen laten denken hoe cool of avontuurlijk we zijn?

Op social media lijkt het wel of iedereen er ‘perfect’ uitziet. Degenen die op sociale media zitten delen filmpjes en foto’s omdat ze het echt leuk vinden om een mooi moment te delen, Vaak spelen er op de achtergrond, allerlei onbewuste processen mee die ook invloed hebben. De menselijke behoefte aan sociale goedkeuring bijvoorbeeld. Een like voelt als een beloning en dus willen we er steeds meer. Het gezellig bijkletsen met die ene vriendin, het eten van een overheerlijke lunch, als we op vakantie zijn, een avondje gaan stappen, een dagje naar de dierentuin gaan of gewoon een dagje op kantoor zitten. Er moet eerst een “het is hier fantatisch”-fotootje gemaakt worden, om te delen op sociale media. Waarom delen we alles met iedereen en hebben we bijna de dwang om het te moeten delen?

Waarom moet iedereen weten waar jij bent? Waarom moet iedereen zien en eigenlijk ook meemaken wat jij doet? Het geeft ons een erg goed gevoel als we goede reacties krijgen op onze berichten of als onze berichten weer worden doorgestuurd naar andere mensen. We voelen ons goed als onze informatie met anderen wordt gedeeld. Wanneer we ons gewaardeerd voelen zijn we ook beter in staat om onszelf beter te ontplooien. Op het internet heb je eerder het gevoel dat je alles en iedereen aankunt. Je staat namelijk niet oog-in-oog met iemand, dus het voelt minder persoonlijk. Dit is vaak de redenen waardoor personen ‘haat comments‘ plaatsten, maar ook de reden waardoor personen veel gemakkelijker een verhaal durven te delen.

We durven het niet altijd in real life en proberen het daarom steeds vaker via sociale media. We willen graag dat onze omgeving op de hoogte zijn van een bepaald onderwerp of je wilt personen iets leren. Dit is gemakkelijker online. De een vindt het heerlijk om overal foto’s van te maken, omdat ze simpelweg houdt van fotografie. De ander wil haar of zijn status hoog houden en iemand anders wil doorbreken met haar of zijn berichten. Toch zijn er nog meer redenen waarom we alles delen op sociale media. Als personen in het echte leven praten, gaan de gesprekken voor 30 tot 40 procent over zichzelf. Maar als we online kijken, gaat 80 procent van de post over de persoon zelf. Waarom doen we zoveel moeite om gezien te worden door anderen?

We positioneren onszelf op sociale media op de manier zoals we gezien willen worden. Iedereen kent wel iemand kent die heel zijn leven online gooit. Ze krijgen onder dit soort berichten vaak vele reacties van andere leeftijdsgenoten en voeren een heel gesprek onder één post. Op deze manier zijn ze in contact met mensen en ze kunnen hun verhaal kwijt. We leven in een maatschappij waarin het bijna alleen nog maar draait om likes en comments. Vrijwel iedereen deelt zijn leven online en je wordt nog net niet geboren met een smartphone in je handen. Oma’s zitten zelfs op Facebook. Iedereen gebruikt sociale media kanalen, waardoor het natuurlijk voelt om hier ook aan mee te doen. Maar ook zeker omdat de mense simpelweg nu eenmaal van reuring houd en geniet. Sta eens stil bij wat je doet, waarom je het doet en wat je voelt terwijl je het doet als je wat deelt op je sociale media kanaal.

Waarom zit Dutch Unlimited Martial Arts niet op sociale media? Is het strafbaar om iemand te filmen? Waarom zijn we tegenwoordig zo snel afgeleid? Wat is de keerzijde van sociale media? Wat de grootste problemen van deze tijd? Wat is King Of The Streets? Wat zijn hoodfights? Kan ik online pestkoppen bestrijden? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Wat is valse sympathie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar