Wat is doxing?

Wat is doxing?

13 februari 2022 0

Van haatdragende reacties tot het delen van gevoelige informatie. Cyberpesten bestaat helaas in verschillende soorten en maten. Doxing (soms geschreven als doxxing) is de handeling waarbij identificerende informatie over iemand online wordt onthuld, zoals zijn of haar echte naam, woonadres, werkplek, telefoon, financiële en andere persoonlijke informatie. Die informatie wordt dan openbaar gemaakt – zonder toestemming van het slachtoffer.

Vaak is dit om wraak te nemen of mensen te bedreigen, zoals momenteel bij politici en politieagenten gebeurt. Soms wordt er van jongeren een fake account gemaakt dat wordt gedoxt. Veel van de gegevens in dat account kloppen, maar het account is nep. Het zijn vaak persoonlijke gegevens, zoals foto’s, emailadres en adresgegevens. De gevolgen van het verspreiden van deze gegevens zijn vaak groot. Het slachtoffer kan worden bedreigd, soms zelfs met de dood, en moet in sommige gevallen vrezen voor zijn of haar veiligheid.

Doxing kan grote gevolgen hebben voor de slachtoffers, maar is niet per definitie illegaal. Op Instagram wordt bijvoorbeeld een foto van een agent geplaatst met de vraag wie het is. Daar worden soms beloningen tegenover gezet. Het is een relatief nieuw fenomeen, waardoor de wetten eromheen steeds veranderen en nog onduidelijk zijn. De legaliteit van doxing is met name afhankelijk van de manier waarop gegevens worden verzameld en het doel dat de doxer ermee wil bereiken.

Hoe ga je om met de AVG? Wat betekent recht op informatie? Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Is het strafbaar om iemand te filmen? Wat is een dreigcultuur? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Hoe kan ik omgaan met online agressie? Welke vormen van agressie zijn er? Kan ik online pestkoppen bestrijden?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar