Hoe kan ik omgaan met online agressie?

Hoe kan ik omgaan met online agressie?

13 februari 2022 0

Sociale media: de één vindt het fantastisch, de ander vervloekt het. De één is dagelijks actief, de ander bijna nooit. De één heeft meerdere sociale media-accounts, de ander heeft alles verwijderd. Agressie kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn, zowel op werkvloer als online en zowel direct als indirect.

  • Smaad: Door het opzettelijk noemen van een feit wordt ‘het goede eer en naam aangerand’ met als doel de persoon in een slecht daglicht te zetten.
  • Smaadschrift: Smaadschrift is wanneer smaad openlijk wordt verspreid door middel van afbeelding, geschriften en publicatie op social media.
  • Laster: Degene die smaad(schrift) pleegt probeert iemands reputatie zwart te maken door hem te beschuldigen van zaken die niet waar zijn.
  • Belediging: Een belediging wordt opzettelijk op social media geplaatst, maar heeft niet de kenmerken van een smaad(schrift).
  • Bedreiging; Bedreiging is een gevaarlijke gebeurtenis waarbij er gedreigd wordt met fysiek geweld of dood tegen een persoon, naasten of eigendommen.

Online belediging of bedreiging bereikt al gauw een groot publiek. En kan daardoor veel emotionele schade aanrichten. Het is dus belangrijk om agressie via sociale media zoveel mogelijk te voorkomen. Online beledigingen en bedreigingen kunnen een grote impact hebben, omdat berichten, foto’s of filmpjes telkens weer opduiken. Het slachtoffer kan hier veel last van hebben. Probeer te achterhalen wat de reden is voor agressie en waarom iemand dus boos is. Pas wanneer je de reden weet van agressief gedrag kun je er iets aan doen.

Kan ik online pestkoppen bestrijden? Wat is doxing? Wat is de keerzijde van sociale media? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Welke vormen van agressie zijn er? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar