Wat is bodyshaming?

Wat is bodyshaming?

26 november 2023 0

De betekenis van body shaming is het bekritiseren van iemands lichaam, uiterlijk, kleding of gewicht. Dit wordt vaak gedaan met als doel de persoon in kwestie belachelijk te maken.

Bodyshaming gebruik je dan om een beter gevoel over jezelf te krijgen: ‘moet je kijken, die is dik geworden’. Door het over een ander te hebben, leid je de aandacht af van jezelf.” Het kan ook zo zijn dat je een conflict hebt met een persoon en body shaming gebruikt om die confrontatie aan te gaan.

Body shaming kan tot discriminatie leiden op alle gebieden van de maatschappij. Mede daardoor kan bodyshaming ook een enorme mentale en emotionele impact hebben. Het kan bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis, eetverslaving en ander zelfbeschadigend gedrag, eenzaamheid, depressie, schaamte en angst.

Zo is uit onderzoek gebleken dat body shaming ervoor kan zorgen dat iemand méér gaat eten; uit frustratie maar soms ook als protest en daarom in gewicht aankomt. Hetzelfde gebeurt bij mensen die te horen krijgen dat ze te dun zijn: ze gaan minder eten door stress of soms omdat ze ergens bang raken om aan te komen.

Vroeger werd dik zijn gezien als een soort statussymbool. Immers, iemand die dik was had blijkbaar genoeg geld om veel eten te kunnen kopen. De meeste mensen hadden niet zoveel geld en waren dus een stuk slanker.

Inmiddels hebben we al een hele tijd te maken met het slanke figuur dat in de mode is. Slank wordt gezien als ideaalbeeld en de meesten willen er dan ook zo uitzien. De media spelen daar flink op in en lieten zelden voorbeelden zien van mensen die voller zijn. Vervolgens kwam sociale media om de hoek en had ieder een eigen etalage om zijn of haar leven in neer te zetten.

Wat verstaan we onder pesten? Wat zijn de gevolgen van pesten? Wat is de reden dat mensen gaan pesten? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Wat doet verbaal geweld? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Verdoen we onze tijd met overal wat van te vinden? Wat is de keerzijde van sociale media? Waarom zitten miljarden mensen op sociale media? Ik word online gepest door een anoniem account: wat kun je eraan doen? Waarom schamen we ons om te huilen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar