Hoe kun je reageren als iemand je vernedert?

Hoe kun je reageren als iemand je vernedert?

6 februari 2023 0

Vernedering is een situatie waarbij men zich door een daad van een ander of door de omstandigheden geminacht wordt, onderuit wordt gehaald, gekleineerd wordt, je minderwaardig voelt of je eergevoel ontnomen wordt. Het gevoel van vernederd te worden ontstaat vaak als iemand zichzelf groter wilt maken, waardoor jij kleiner wordt gemaakt. Vernedering kan je verrassen en je verlammen. Het vernederingsgevoel dat deze persoon hierdoor krijgt bevat ook een sterk element van schaamte. Vernedering hangt ook veel samen met pesten en vormt er een essentieel onderdeel van. Hoe moet je reageren op openbare vernedering? Welke opties heb je? Bovendien, waarom bevind je je in dit soort situaties?

  • Kijk of het lukt om niet impulsief te reageren en niet handelen zonder nadenken.
  • Draai de aandacht naar die persoon en niet in zelf.
  • Kijk of je kalm kunt blijven en vraag of je alleen met hem/haar/hen mag praten.
  • Krijg zo snel mogelijk grip op jouw negatieve emoties.
  • Bedenk waar de ander aan probeert te ontsnappen. Waarom is iemand bezig met jou te vernederen.
  • Zoek hulp om deze ervaring te overwinnen.
  • Kijk of het lukt om niet wraakzuchtig te handelen.

Je verdient het niet om vernederd te worden. Jij voelt je klein, minderwaardig, onbeduidend, onwaardig, niet bemind of geliefd. Je voelt je afgewezen, aan de kant gezet en tekort gedaan. Als je een fout hebt gemaakt of iets verkeerd hebt gedaan, moet je natuurlijk accepteren dat je de gevolgen op je neemt en proberen de veroorzaakte schade te herstellen. Gedrag heeft altijd een reden. Dit wordt de ‘functie’ van gedrag genoemd. We proberen met ons gedrag iets te bereiken. Daarom is de beste manier om te reageren wanneer iemand je vernedert, door duidelijk te maken dat er voor niemand iets positiefs uit zal komen. Confronteer de ander met het feit dat je doorhebt dat de ander ergens aan probeert te ontkomen. Zolang jij niet aangeeft waar je last van hebt. Zal de ander er altijd vanuit gaan dat er niets aan de hand is. Zoek daarom, voordat je het recht in eigen handen neemt, de support in van iemand die je kan helpen de machtssituatie in evenwicht te brengen. Tijdens heftige emoties is het sterker om pas na een paar dagen te reageren. Zodat je niet meteen reageert op een manier waar je achteraf spijt van krijgt.

Wat is de week tegen pesten? Wat doet verbaal geweld? Wat is verbaal gedrag interpreteren? Wat verstaan we onder pesten? Doet schelden pijn? Wat moet ik doen bij een straatruzie? Wat is straatagressie? Wat is straatintimidatie? Wat doet stress met goed fatsoen? Wat lokt agressie uit? Wat betekent publiekelijk voor de leeuwen gegooid worden of afgeslacht worden in de media? Wat helpt mij om mijn gedachten los te laten? Wat te doen bij een paniekaanval? Wat vertelt lichaamstaal? Wat is valse sympathie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar