Wat moet ik doen bij een straatruzie?

Wat moet ik doen bij een straatruzie?

16 mei 2022 0

Stel je ziet een straatruzie, wat doe je dan? Doorlopen of ingrijpen? De hoge heren van de Nederlandse statistieken roepen dat als omstanders bij straatruzies ingrijpen, dus feitelijk het ingrijpen door vreemden, het willen stoppen van geweld, blijkt te helpen. De andere kant is dat de politie hier geen voorstander is en raadt het af. Ingrijpen bij straatruzies ‘kan’ dus het verschil maken, maar er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen jouw moedige tussenkomst. Een paar tips, mocht je er toch tussen gaan staan en willen ingrijpen:

  • Bel sowieso om hulp.
  • Als je ingrijpt, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet alleen staat.
  • Laat verbaal je afkeuring blijken.
  • Mocht dit niet binnen komen, dan kun je fysiek ingrijpen, uit elkaars buurt te proberen houden en proberen te laten kalmeren. En indien mogelijk dat de partijen hun weg in alle rust kunnen voortzetten.
  • Let op: ingrijpen door een bekende is vaak een risico, omdat je meer kans hebt dat er een partij gekozen wordt.
  • Je loopt ook de kans om zelf rake klappen en trappen te krijgen en wie weet maak je het erger. Je weet niet of deze personen onder invloed zijn, en hoe ze zullen reageren. Frustratie, drank en drugs kunnen een factor spelen.

Een voorbeeld is de tragische dood van van iemand die ingrijpt, is de kwestie Joes Kloppenburg uit Badhoevedorp. Hij kwam in 1996 om het leven nadat hij een vechtpartij wilde sussen in het centrum van Amsterdam waarbij een student en jonge vader in elkaar werden geslagen door dronken mannen. Kloppenburg werd zelf in elkaar getrapt en overleed in het ziekenhuis op 26 jarige leeftijd. Iedereen moet doen, wat hij of zij denkt dat er gedaan moet worden in zo’n geval, dat besluit ligt niet bij ons. Weet wel dat het positief kan bijdragen en dat je hiermee een ander kunt helpen. Wat is deëscaleren? Wie is Joes Kloppenburg? Wat is directief handelen? Hoe help ik slachtoffers van agressie en geweld op straat? Wat is zinloos geweld? Wat moet je vooral niet doen tijdens een straatgevecht? Waarom maken we ruzie op straat? Wat is worst case scenario self defense?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar