Wat is deëscaleren?

Wat is deëscaleren?

16 november 2021 0

Als je te maken krijgt met iemand tegenover je die agressief lijkt te worden, is ‘de-escalerend’ optreden nodig. Escaleren is het stap voor stap ernstiger (laten) worden van een situatie, waardoor zo’n toestand ontstaat dat je niet meer terug kan. Als je escalatie wilt voorkomen, moet je er voor zorgen vroegtijdig signalen van opbouwende spanning bij jezelf of bij een ander te herkennen en hier op te reageren. Die reactie is gericht op het wegnemen van de spanning. Dat noemt men deëscaleren. Deëscaleren is eigenlijk niet meer dan: “zeggen van de juiste dingen op het juiste moment”. Of anders geformuleerd: zo optreden dat de angel uit het conflict wordt gehaald.

Die angel kun je op verschillende manieren verwijderen. Je zorgt dan dat de agressie minder wordt. Je kunt agressief gedrag vaak zien aankomen door te letten op stemmingswisselingen. Als je in een agressieve situatie terecht komt, stijgt de spanning bij jou en bij de ander. Hoe hoger de spanning, hoe moeilijker een persoon aanspreekbaar is en hoe groter de kans op agressief gedrag. Het is belangrijk dat je geen situaties aan gaat die je niet kunt hanteren. Zorg dat je op die situatie bent voorbereid en dat je beschikt over je eigen noodplan. Zorg ervoor dat je je eigen (over)gevoeligheden kent. Dat zal je helpen het hoofd koel te houden.

Wat is crowd control? Wat is geweldbeheersing? Kan ik agressie in veel gevallen voorkomen met de juiste omgang en houding? Zijn zelfverdediging en zelfbescherming hetzelfde? Wat doet een conflictcoach? Wat is directief handelen? Wat is gevaarsbeheersing? Wat is assertief communiceren? Wat wordt bedoeld met de uitspraak even dimmen? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Wat is een ruziemodel?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar