Wat is gevaarsbeheersing?
Agressie komt steeds vaker voor. Waar weerbaarheid vooral gericht is naar jezelf, richt gevaarsbeheersing zich naar de situatie en de aanpak hierin. Het herkennen van agressie en de verschillende uitingsvormen hiervan. Agressief gedrag uit zich in fysieke, verbale en mentale agressie. Het kan voorkomen dat een situatie zodanig uit de hand loopt, dat betrokkenen hun controle verliezen en er een stijgende lijn ontstaat in grensoverschrijdend gedrag.
Gevaarsbeheersing gaat verder dan geweldsbeheersing. Dit begint met bewustwording van het potentieel gevaar, om dit vervolgens mee te nemen in de besluitvorming over de aanpak van de situatie. Herkenbaarheid zorgt voor een betere gevaarsbeheersing. Het resultaat is een verbeterde beheersing van (potentieel) gevaarlijke situaties.
Wat is de relatie tussen agressiebeheersing en weerbaarheid? Wat betekent verhuftering? Wanneer er sprake van noodweerexces? Wat is mentale en fysieke weerbaarheid? Wat is geweldbeheersing? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Waar komt agressief gedrag vandaan? Wat doet een conflictcoach?