Letsels aan de geslachtsdelen komen geregeld voor bij sporten en zijn doorgaans zeer pijnlijk. De effecten van een kruistrap zijn binnen de zelfverdediging buitengewoon effectief. Ook wel een crotch kick, schop in het kruis, kruis trap, trap in de ballen, trap in de kloten, of schop in de zak genoemd. Dat komt doordat er veel zenuwen bij elkaar komen en dicht aan de oppervlakte liggen. Een schop of stoot in het kruis kan leiden tot een inwendige of uitwendige bloeding (hematoom) en soms tot een scheur van het omhulsel van de bal (testisruptuur). Als ze worden geraakt, krijgt ook het buikvlies een oplawaai.

  • Zaadbalpijn kan uitstralen naar de buik of de rug.
  • Het slachtoffer kan misselijk of duizelig zijn.
  • De geslachtsdelen kunnen gezwollen zijn.
  • Er kan een inwendige of uitwendige bloeding optreden.
  • Hij kan bleek zijn of zweten.

Bij sommige gevechts- en balsporten (zoals rugby, basketbal, voetbal, hockey…) kan je een geslachtsbeschermer of toque dragen.

Mannen die een kruistrap krijgen vouwen hun lichaam dubbel terwijl ze hun handen naar het kruis brengen en slaan vaak tegen de grond. Een licht tikje met je voet tegen zijn geslacht is echt niet goed genoeg. Een kruistrap in de zelfverdediging moet met brute kracht uitgevoerd worden. Wat zijn effectieve raakpunten voor zelfverdediging? Wat is een Bronco Kick? Wat is een Oblique Kick? Wat zijn Stomping Kicks? Wat is een Superman Punch? Wat is een hammer fist strike? Wat is een nekklem? Wat is een sliding tackle?