Waar komt agressief gedrag vandaan?

Waar komt agressief gedrag vandaan?

17 juli 2022 0

Agressie kan het functioneren van een persoon ernstig belemmeren. Agressief gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het is een vorm van subtiel geweld, maar minstens zo vervelend. We zijn gewend agressie als negatief te beschouwen. Zonder dit is het echter onmogelijk om uw grenzen, rechten en veiligheid te verdedigen. Het is agressie die ons wapen wordt in een situatie van dreiging en angst. Maar soms hebben we het gevoel dat irritatie ons begint te overweldigen. Als je iets wilt doen aan agressie, dan moet je eerst weten waar deze vandaan komt. Het gaat in ieder geval om een complex samenspel van psychologische, sociale en biologische factoren.

  • Het kan een karakter/temperament/aanleg-kwestie zijn
  • Met wie je omgaat
  • Oorzaak in spanningen en stress
  • Moeite om emoties te beheersen
  • Hormonen
  • Hersenletsel (agressief gedrag komt voor in alle fasen van dementie. Dat gedrag is niet persoonlijk bedoeld, maar een symptoom van de ziekte)
  • Combinatie van factoren

Soms kan een manier van kijken, iets zeggen of een bepaalde houding al agressie uitlokken. Je krijgt de indruk dat de ketel van ontevredenheid kookt en op het punt staat te ontploffen. De basis voor agressief gedrag is zeer complex en dus lastig te doorgronden. Het feit blijft echter dat de ene persoon de andere niet is en dat verschillende personen in dezelfde omstandigheden ander gedrag vertonen. Of iemand in een bepaalde situatie echt agressief wordt, hangt ook af van hoe die persoon de situatie ziet (de perceptie ervan) en in welke mate hij of zij verantwoording neemt voor zijn of haar gedrag. Omgaan met agressie is niet makkelijk en een groeiend maatschappelijk probleem. Het is belangrijk om hulp te zoeken als jij of een van je naasten last heeft van regelmatige agressie of woedeaanvallen. Wat is een agressiecoach? Hoe agressief ben jij? Wat betekent een kort lontje hebben? Welke vormen van agressie zijn er? Is agressie een emotie? Wordt je van zelfverdediging niet agressiever? Wat verstaan we onder agressie en geweld? Wat is geweldbeheersing? Wat is een driftkikker? Hoe zit het met opgekropte woede? Is gedrag ook af te leren? Wat is een woedeaanval? Wat is primair gedrag? Boosheid, wat is dat? Wat is zelfbeheersing? Hoe uit jij je woede? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Neem ik genoeg tijd om te ontladen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar