Wat is een ruziemodel?

Wat is een ruziemodel?

10 mei 2024 0

De overwegend op overleg gebaseerde relatie leidt bij conflicten tot een ruziemodel dat interpunctie wordt genoemd. Vaste patronen nemen voorspelbare ruziepatronen met zich mee. Als je weet wat je kunt verwachten, scheelt dat enorm. Bij ruzie wordt deze twee-eenheid doorbroken, omdat er geen overeenstemming tussen de partijen vs partners is.

Interpunctie is een soort ‘ruzie-overleg’ waarbij partijen over hetzelfde onderwerp debatteren vanuit totaal vershillende uitgangspunten. Interpunctie wordt gekarakteriseerd door een discussie-zonder-eind (veel ja, maar…) die op gang gehouden wordt door de stille wens van beiden dat de één bij het standpunt van de ander zal neerleggen. Een middenweg, waarbij ieder water bij de wijn doet, is ondenkbaar. Interpunctie-ruzies zijn mede door die reden eigenlijk ook niet op te lossen.

Het is belangrijk om steeds opnieuw te praten over gevoelens en verwachtingen. Wanneer dat niet gebeurt, ontstaat er scheefgroei tussen de communicatie en de werkelijkheid. Vaak denken we te begrijpen wat de ander bedoelt op basis van vastgeroeste patronen. Maar het halve woord dat eerder genoeg was, kan er helemaal naast zitten, omdat de onderliggende realiteit veranderd is.

Als jullie steeds weer terugvallen op dit ruzie-overleg, is het raadzaam om te kijken wat de reden hiervoor is. Waar zijn jullie echt bang voor? Vaak is er vrees voor verlies van identiteit, of gaat het om een machtsstrijd. Wanneer duidelijk is wat de achterliggende gedachtes zijn, kan je daaraan werken en uit deze vicieuze cirkel komen.

Als je denkt dat je dat niet kunt zonder ruzie te krijgen, neem dan een mediator in de arm. Voor een mediator is dit ruziemodel zaak dat hij of zij knopen moet gaan doorhakken om deze discussie zonder eind te stoppen. Hij of zij kan ingesleten patronen in de communicatie doorbreken en jullie helpen naar elkaar te luisteren.

Wat is deëscaleren? Wat doet een conflictcoach? Wat doet een familieopstelling met je? Wat betekent regressie in de psychologie? Wat betekent macht der gewoonte? Vechtsport als therapie: wat is dat? Wie huilen er meer? Vrouwen of mannen? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Hoe kun je reageren als iemand je vernedert? Wat is coping? Waarom zijn we allen niet lief voor elkaar? Wat zijn universele basisemoties? Hoe leer ik omgaan met emotie, agressie en geweld? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat moet je niet zeggen tegen iemand die boos is?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar