Wat is straatgeweld?

Wat is straatgeweld?

19 december 2021 0

Regelmatig worden we opgeschrikt door geweld op straat. Geweldspleging is een probleem dat voortdurende aandacht verdient. Het geweld op straat lijkt nooit op te houden. Het meeste geweld wordt gepleegd in de grote steden. Straatintimidatie zorgt voor onveilige straten, angst en een algeheel nare sfeer. Men wordt veel vaker en met veel heftiger geweld geconfronteerd dan voorheen. Er is voetbalgeweld, geweld en verkeer, geweld op school, vergaande pesterijen, bedreigingen en seksuele intimidaties, alcohol en horeca geweld, “gaybashing”, maar ook zeker niet te vergeten geweld in huiselijke kring.

Naar schatting vinden jaarlijks zo’n 25.000 geweldsdelicten plaats in de zogenaamde ‘openbare ruimtes’, waarbij dader en slachtoffer onbekenden van elkaar zijn. De term zinloos geweld is (helaas) inmiddels ingeburgerd. Mensen worden, vaak zonder aanleiding, in elkaar geslagen of overhoop gestoken.

Meestal kennen dader en slachtoffer elkaar niet. Het lijkt geweld om de kick. Zit daar verveling, onvrede met zichzelf en/of de maatschappij achter? Zeker missen deze mensen respect voor de ander. Geweld lijkt in onze maatschappij een normaal verschijnsel te zijn geworden. Misschien is de term ‘zinloos geweld’. In dit verband wel veelzeggend. Het is alsof er ook zinvol geweld zou zijn. Wordt het gebruik van geweld soms als zinvol beschouwd als je kunt uitleggen dat je je gekwetst, bedreigd of angstig voelde? Geweld is één van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit: het is een High Impact Crime. 

Wat is zinloos geweld? Wat is uitgaansgeweld? Welke soorten geweld bestaan er? Nemen zware geweldsdelicten onder jongeren toe? Kan ik een straatgevecht winnen zonder vechtsporten te beheersen? Wat is een Bronco Kick? Neemt het geweld toe op straat? Wat is de betekenis van schermutseling? Wat is amok maken? Wat betekent iemand klappen? Wat is straatterreur? Wat is een straatsoldaat?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar