Wie huilen er meer? Vrouwen of mannen?

Wie huilen er meer? Vrouwen of mannen?

8 januari 2024 0

Een man die roept dat er vanavond een lekkere jankfilm op tv komt. Heb je dat wel eens meegemaakt? Wist je dat vrouwen gemiddeld 16 maanden van hun leven huilen? En dat een huilbui gemiddeld 6 minuten duurt? Als een man met pech onderweg langs de weg staat, zal hij sneller gaan vloeken. Als een vrouw hetzelfde gebeurt, zal ze eerder huilen uit machteloosheid. Vrouwen sneller huilen bij ruzies en conflictsituaties. Bij mannen blijkt falen of uitgesloten worden meer reden om te huilen. Zijn die mannen nu zulke ongevoelige wezens die we eigenlijk nooit huilen?

  • Biologisch gezien blijkt dat testosteron een remmende invloed heeft op het huilgedrag (lees: huildrempel);
  • Vrouwen stellen zich vaker bloot aan emotionele prikkels, zoals emotionele films, boeken of gesprekken met vriendinnen en praten over hun gevoelens;
  • Vrouwen werken doorgaans meer in de gezondheidszorg of in het onderwijs;
  • De sociale druk: Als een jongen bijvoorbeeld verliest bij een spel, zal hij niet snel gaan huilen. De kans is namelijk groot dat zijn vrienden hem hierom zullen uitlachen (boys don’t cry)(jonge mannen vinden huilen doorgaans een teken van zwakte);
  • Degene die het meeste uien snijdt laat vaker de tranen (reflex-tranen) over de wangen rollen;

Vrouwen huilen vaker, maar ook langer en heftiger dan mannen. In westerse landen is het verschil het grootst: daar zijn vrouwen overduidelijk de grotere jankerds. Huilen is een krachtig communicatiemiddel: het drukt hulpeloosheid uit en roept aan de andere kant compassie op. Voor vrouwen met baby’s kan dit evolutionair een middel geweest zijn om zich te beschermen tegen aanvallers. Nooit huilen is vooral sociaal onwenselijk. Je wordt dan al snel als een koude kikker gezien, terwijl je misschien wel verdriet hebt, maar niet zichtbaar.

Wat ook vaak voorkomt is dat huilen bij mannen wordt afgeleerd. Van jongs af aan zegt de maatschappij tegen opgroeiende jongens: “je bent toch een held en helden janken niet. Softies die janken”. Met als gevolg dat je op latere leeftijd soms wel de aandrang voelt, maar de ontlading van het huilen wegblijft. Mannen mogen wel huilen bij tegenvallende resultaten bij het kijken van sport.

Waarom schamen we ons om te huilen? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat zijn universele basisemoties? Wat betekent een mentaal breekpunt? Waarom helpt huilen niet? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Wat is heimwee? Wat vertelt lichaamstaal? Wat is lijden in stilte? Is schreeuwen goed voor je? Wat betekent door het lint gaan? Wat is ergens mee moeten dealen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar