Wat is heimwee?

Wat is heimwee?

2 november 2023 0

Heimwee, van heim (archaïsch woord voor woonplaats, huis) en wee (archaïsch woord voor pijn) is het pijnlijke gemis van thuis.

Terwijl de één niet kan wachten om zijn koffers te pakken, moet de ander er niet aan denken om ver van huis te gaan. Niet alleen kinderen hebben last van heimwee, het is ook een veelvoorkomend probleem onder expats, migranten, militairen en andere volwassenen.

Heimwee, van heim en wee is het pijnlijke gemis van thuis, het gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende.

Het is een soort stressreactie, die wordt veroorzaakt doordat je je in een nieuwe situatie moet zien te handhaven. Dat heeft te maken met een verplaatsing – dat kan een vakantie zijn, of een logeerpartij, maar ook bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie.

Vaak zitten er verschillende kanten aan heimwee: enerzijds mis je je familie, vrienden, vaderland of eigen bed, en tegelijkertijd heb je moeite met aanpassen aan je nieuwe omgeving en de gewoonten daar.

Wat is stress? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Helpt op vakantie gaan altijd tegen stress? Zijn angst en dreiging hetzelfde? Waar komt de angst vandaan? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn?

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar