Wat is heimwee?

Wat is heimwee?

2 november 2023 0

Heimwee is vaak een combinatie van angst-, spannings- en stemmingsklachten die optreedt als men buiten de vertrouwde omgeving is en daaraan gebonden is voor langere tijd. Heimwee, van heim (archaïsch woord voor woonplaats, huis) en wee (archaïsch woord voor pijn) is het pijnlijke gemis van thuis. Heimwee ontstaat als men ten eerste de oude plek niet los kunnen laten en daarnaast niet kunnen integreren in de nieuwe plek. Het is een heel normale emotie die alles te maken heeft met waardering van het leven, een gevoel wat verlangen en pijn weergeeft. Heimwee heeft veel overlap met liefde en geeft hetzelfde gevoel als wanneer iemand zijn geliefde mist.

Je kunt letterlijk ziek worden van heimwee. Heimwee kan zorgen voor emotionele uitbarstingen, zoals paniekaanvallen of huilbuine. Ook vermoeidheid en uitputting kunnen een rol spelen wanneer het langere tijd duurt. Heimwee kan zorgen voor fysieke klachten zoals hoofdpijn, een benauwd gevoel, huiduitslag of buikpijn. Je denkt alleen nog maar aan thuis, de geborgenheid en de zekerheden van het bekende en verheerlijkt de thuissituatie.

Terwijl de één niet kan wachten om zijn koffers te pakken, moet de ander er niet aan denken om ver van huis te gaan. Niet alleen kinderen hebben last van heimwee, het is ook een veelvoorkomend probleem onder expats, migranten, militairen en andere volwassenen.

Het is een soort stressreactie, die wordt veroorzaakt doordat je je in een nieuwe situatie moet zien te handhaven. Dat heeft te maken met een verplaatsing – dat kan een vakantie zijn, of een logeerpartij, maar ook bijvoorbeeld een verhuizing of emigratie.

Vaak zitten er verschillende kanten aan heimwee: enerzijds mis je je familie, vrienden, vaderland of eigen bed, en tegelijkertijd heb je moeite met aanpassen aan je nieuwe omgeving en de gewoonten daar.

Heimwee kun je herkennen aan de hand van een aantal lichamelijke symptomen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, verminderde eetlust en maag- en darmstoornissen. Dit lichamelijke gevoel kun je zien als een stressreactie van het lichaam.

Maar heimwee gaat dieper dan een verlangen naar een fysieke plek. Je kunt ook heimwee hebben naar het vertrouwde, datgene waar je bekend mee bent, waar jij je thuis voelde. Je kunt heimwee hebben naar de dagen dat jij je gelukkig voelde. Dagen waarop je innerlijke rust hebt ervaren. Heimwee heeft een verbintenis met gevoelens van weemoed. Heimwee kan een rol spelen in een een rouwproces.

Wat is stress? Gaan mannen en vrouwen anders om met stress? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Helpt op vakantie gaan altijd tegen stress? Zijn angst en dreiging hetzelfde? Waar komt de angst vandaan? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar