Wat is de Mobiele Eenheid (ME)?

Wat is de Mobiele Eenheid (ME)?

2 november 2023 0

De Mobiele Eenheid is een eenheid van de Nederlandse politie en het Korps Politie Suriname waarvan de primaire taak het voorkomen of bestrijden van verstoring van de openbare orde is. Ze wordt ook wel oproerpolitie genoemd. De ME bestaat uit politieagenten die dit naast hun dagelijkse politiewerk doen.

Denk bijvoorbeeld aan demonstraties of risicovolle voetbalwedstrijden. Soms is alleen de aanwezigheid van de ME al genoeg om de rust te bewaren. De eenheid voert snel en zelfstandig opdrachten uit. Iedere ME’er krijgt een speciale opleiding van vier weken bij de Politieacademie.

Zomaar als burger solliciteren bij de Mobiele Eenheid is niet mogelijk. De enige mogelijkheid om dit te doen is door eerst een opleiding tot politieagent te volgen.

Inmiddels kunnen we overal zien en lezen dat de mobiele eenheid van de politie meer wapens wil kunnen inzetten vanwege het toegenomen geweld van relschoppers dat wordt ervaren. Het gaat dan om niet-dodelijke wapens bovenop de bestaande middelen die ME’ers ter beschikking hebben.

De tegenstanders van dit voorstel vinden dat de sterke arm van de politie te weinig spierkracht heeft: de mobiele eenheid (ME) is niet opgewassen tegen het georganiseerde geweld van demonstranten. Dat de mobiele eenheid (ME) versterking behoeft tegen gewelddadige demonstranten, is geheel duidelijk. Maar wat de tegenstanders van dit voorstel vinden is dat de oplossing niet in meer wapensmoet worden gezocht, maar vinden dat de Mobiele Eenheid zich vooral beter moet gaan trainen tegen geweld.

Demonstranten aarzelen ook geen ogenblik om agenten te bestoken en te belagen met alle gevolgen van dien. Betekent simpelweg dat agenten ook zonder enige aarzeling moeten kunnen counteren tegen dit hedendaags geweld en agressie.

Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Wat is Politiegeweld? Is er sprake van toename in politiegeweld? Heeft de politie een voorbeeldfunctie? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Mag de Politie mag geweld gebruiken? Hoe herken je buitenproportioneel geweld? Is een slagwapen dodelijk? Wat is actie-intelligentie? Wat houdt het geweldsmonopolie in? Wie handhaaft de handhaving?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar