Is een slagwapen dodelijk?

Is een slagwapen dodelijk?

16 augustus 2023 0

Een slagwapen (en stootwapen), meestal een zwaar voorwerp in de vorm van een staaf of pijp, is een gevechtswapen en is een werktuig dat gebruikt wordt om mensen, dieren of voorwerpen te verwonden, te beschadigen of te doden. In de volksmond ook wel bekend als gummistok, wapenstok, knuppel, ploertendoder, vechtstok, strijdvlegel, nunchaku of tonfa.

Tonfa’s zijn tegenwoordig onder het grote publiek bekend als een handhavingswapen (politie of BOA), maar worden ook in bepaalde vechtsporten gebruikt. Volgens de overlevering zouden tonfa zijn gebaseerd op het houten handvat van een rijstmolensteen. In kobudo en andere krijgskunsten gebruik je meestal twee tonfa tegelijkertijd.

Vandaag de dag kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) beschikken over een geweldsmiddel als een slagwapen. Boa’s die uitgerust zijn met een slagwapen mogen deze ook gebruiken als zij vinden dat de situatie daarom vraagt. Hier kun je van alles over vinden.

Één ding weten we allen zeker met simpel en gezond boeren verstand. Geslagen worden met een wapenstok is zeker niet zonder risico’s en geeft kans op ernstige verwondingen en erger.

Wekt het bewapenen van BOA’s agressie op? Wat betekent geweldsbevoegdheid? Wat doet stress met goed fatsoen? Wie handhaaft de handhaving? Wat houdt het geweldsmonopolie in? Wekken BOA’s agressie op? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Wie mag in Nederland een wapen hebben? Wat is een gelegenheidswapen? Wat zijn legale wapens voor zelfverdediging volgens de wet wapens en munitie? Wat is een ploertendoder?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar