Wekken BOA’s agressie op?

Wekken BOA’s agressie op?

17 juni 2022 0

Tsja, je bent een BOA, je hebt zojuist iemand op fors op de bon geslingerd en je roept nog even dat het exclusief 9 euro administratiekosten is en je gaat die persoon ook nog een hélé fijne dag wensen… serieus… wat denk je zelf… wat verwacht je dan terug als reactie? Een hartelijk dank en ook nog een hele fijne dag toegewenst terug? Dat is niet haalbaar en zeker niet realistisch. Maar ook roepen tegen een burger dat ie rustig moet doen, terwijl die hoog in zijn of haar emotie zit.

Daar hoef je geen afgestudeerd en ervaren psycholoog voor te zijn om te snappen dat dit niet werkt. Gezond boeren verstand is ruim voldoende om in te zien dat dit nooit gaat werken en dat dit zelfs agressie uitlokt. Je ziet het in de dagelijkse realiteit op straat, maar ook televisieprogramma’s vol met zogeheten ‘handhavingstechnieken’, de-escalatie,-gespreks-of discussie-technieken en praktijksituaties. Linksom of rechtsom, laten we wel wezen, de BOA’s krijgen flink de wind van voren van de Nederlands burger. Dat is op geen enkele manier goed te praten en op geen enkele manier leuk. Maar is dat dan echt zo gek?

Een (tenenkrommende) situatie uit eigen ervaring is twee stoeltjes bij de rijdende snackbar bij ons in de buurt. Twee BOA’s zien twee cheapo klapstoeltjes staan en dreigen meteen de snackbareigenaar dat hij een terras heeft en zijn vergunning dreigd te verliezen. Hij heeft géén terrasvergunning, dus de stoeltjes móétén weg!!! Uitermate stoer (lees macho) natuurlijk, een uiting van macht, maar… is dat dan écht de beste manier om iemand iets duidelijk te maken? Iemand de stuipen op het lijf jagen??? Iemand de stress in jagen om je punt te maken???

Dat je als BOA regelmatig de wind van voren krijgt, wil niet zeggen dat je iedere burger over één kam moet gaan scheren, right? Uiteindelijk kies je zelf uit vrije wil en bewustzijn om BOA te worden. Je wordt daartoe niet gedwongen of verplicht. Je kunt ook ijscoboer (heb je altijd blije klanten) worden of loempiavouwer. Terug naar de rijdende snackbar… zo’n snackbareigenaar is zojuist door de stoerdoenerij (lees: machtsvertoon) van de BOA’s de stuipen op het lijf gejaagd. Zijn doel was dat zijn klanten die langer moeten wachten ff kunnen zitten, maar krijgt voor zijn goede zorgen een klap in zijn gezicht. Je zou je ook kunnen afvragen of deze BOA’s agressiebevorderend gedrag krijgen tijdens hun beroepstrainigen, of is het herhaaldelijk onbewust onbekwaamheid wat dan leidend is? Waar is dan de beroepstrots van zo’n BOA?

Is dat dan het opkomen voor de leefbaarheid van je stad, waarover zij het hebben, waarom zij dit zijn gaan doen als beroep? Is dat dan het beste waar de Nederlandse overheid mee kan komen, helemaal bedacht van achter een stoffig bureautje om het zo te moeten gaan doen? Dit is weer een klassiek voorbeeld van de chronische falende aanpak van de politiek.

Is het dan heel gek dat toeziende burgers op zo’n moment moeten walgen van onbegrip van deze aanpak en uitvoering? Weet niemand van achter het stoffige bureautje dan niet dat machtsvertoon is een absoluut zwaktebod is? Een andere vraag die je zou kunnen stellen is of je figuren zonder goede echte praktijkervaringen en inzichten vanuit een stoffig bureautje in Den Haag probleemoplossende ideeën moet gaan laten bedenken voor serieuze zaken.

Waar is de houding gebleven vanuit de handhaving: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’? Helaas kan ik nog veel meer zwaar teleurstellende voorbeelden noemen van de zogeheten ‘handhavings-en handelstechnieken’ van BOA’s die in mijn aanwezigheid en in bij zijn van vrienden zijn gebeurd. Het komt over alsof het proces nog in de kinderschoenen staat en het amateurisme druipt er vanaf. Vroeger in mijn tijd noemde we dit ‘spijkers op laag water zoeken’, ‘muggenziften’ of ‘mierenneuken’. Is dat dan het verhaal?… dreigen, bangmakerij en angsten aanjagen en hele slechte gesprekken aan gaan om een punt te moeten maken? Het gesprek aan gaan? Welk gesprek? Is het niet veel verstandiger om een gesprek aan te gaan als je vaardig bent om uberhaupt een gesprek aan te gaan? Anders is het gewoon beter om (netjes gezegd) je mond te houden.

Maar ook gebruiken de BOA’s zinsneden als ‘kan ik me voorstellen’ of ‘ik begrijp het’ of ‘snap ik’ terwijl ze met een ondernemer staan te discussiëren (lees: overloos zeuren). Je bent namelijk als BOA geen fulltime en ervaren ondernemer met een eigen zaak en dan ga je vervolgens dingen roepen als dat je je zaken kunt voorstellen. Als je in discussie wilt gaan, dan moet je minstens de skills hebben om in discussie te gaan en niet vervallen in hele slappe oneliners die je van je collega’s hebt gehoord in de kantine, tijdens toiletbezoek of bij het halen van een broodje shoarma met knoflooksaus. Je bent namelijk een diender veilig in loondienst met een geregeld salarisje en pensioentje, wat meer dan mijlenver ligt van een eigen onderneming en ondernemerschap. Doe dan ook alsjeblieft niet zo, alsof je het wel denkt te weten en probeer ook vooral niet te denken dat je een goede gesprekspartner bent. Je bent hiermee het vuur aan het aanwakkeren! Je moet juist het vuur doven en stop vooral met die zelf bij elkaar geraapte heppie-de-peppie-verjaardagen,-feesten-en partijen-psychologie.

‘Schoenmaker, blijf bij je leest’ is het dringende advies! Maar ook de feedback die regelmatig de revue passeert, wat niet eens lijkt op een argument, dat ‘de bon een hoop geld is waar je leuke dingen voor had kunnen doen’… serieus? Of de melding bij het geven van de boete… ‘ja, dat is een hoop geld die boete’ of ‘jammer van de centen’… is dat dan het beste waarmee iemand kan komen als BOA? Welk probleem denkt deze BOA op zo’n moment op te lossen door nog meer olie op het vuur te gooien? Of is dat misschien gewoonweg het doel? Anders gezegd… ben je dan nog wel écht bezig om iets op te lossen of ben je dan zelf aan het aanwakkeren en uitlokken? Maar wat verwacht je daar naar alle redelijkheid en billijkheid dan als antwoord daarop terug?

Dan nog maar niet te spreken over de (tenenkrommende) passages die BOA’s roepen zoals ‘u kunt ook bezwaar maken’, of ‘ik was er niet bij’, of ‘ik kan maar 1 ding tegelijk hoor’, of ‘tot ziens’, of ‘het zijn uw woorden’, of ‘dat is uw mening’, of ‘u weet dat wij geweld mogen gebruiken’, of ‘met jouw gedrag creëer je dit’, of “die discussie ga ik niet met u aan en een fijne dag verder’, en heel veel ‘ja maars’ en dan daar vervolgens verbaasd opkijken dan men daar agressief op reageert. Het is dan best begrijpelijk als die burger die op dat moment dan staande gehouden is, zich dan afvraagt op welke schriftelijke-supermarkt-bonuskaart-cursus deze BOA dat dan geleerd heeft. Als BOA kun je heel gemakkelijk roepen ‘met jouw gedrag creëer je dit’, maar dit is niet éénzijdig, er zijn twee partijen aanwezig en wat nu als de andere partij dit wederzijds ervaart? Een handhaver moet handhaven en je bent als BOA geen medewerker van een reisbureau om te laten weten wat je allemaal had kunnen doen op je vakantiebestemming met die vele centen.

Dat iets veel geld is… is al helder op dat moment… laat die uitspraken aan een professionele budgetcoach over en breng dit niet aan als draagvlak voor een goed verhaal. Probeer geen Albert Einstein uit te hangen. Laten we eerlijk zijn, laten we eens de vraag stellen of BOA’s weloverwogen en efficient worden ingezet waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Is het wel fair om van een ex-Melkertbaan te vragen en te verwachten om een ‘goed’ gesprek aan te gaan met de Nederlandse burger inzake een hoge boete en een corrigerend gesprek? Gezien wat er allemaal gebeurt, zijn ze het ‘Melkert’-niveau nog lang niet ontstegen, dat mag uiterst helder zijn en zie je overal in de praktijk terug.

De Nederlandse overheid is bezig en wil nog meer BOA’s gaan aantrekken, zodat er nog meer ‘lichtblauw’ op straat komt naast het blauw op straat. Zeer zorgelijke en gigatreurige ontwikkelingen die je niet zou moeten willen en laten we ons hart maar vasthouden voor de uitkomsten! Nog meer lichtblauw op straat naast al dat blauw. Scary tactics als je de resulaten tussentijds al bekijkt. Kijk nu eens realistisch, hoeveel BOA’s je nu echt nodig voor één serieuze weloverwogen staandehouding, laat staan een echte reallife aanhouding. Moeten we met 6 man (of vrouw) sterk of meer 1 iemand gaan belagen voor het fietsen op de stoep of om een ID te laten zien? Dat is zoals het er nu over komt.

We weten intussen uit de praktijk dat agressie en geweld aanbieden, ook agressie en geweld (lees negatieve tegenreacties) oproept bij de andere partij. Daar hoef je niet te voor hebben gestudeerd, om te begrijpen dat dit een logisch gevolg is met je gezonde boeren verstand. Dat er een ‘verhuftering‘ plaatsvindt in onze samenleving is helder en duidelijk. Kijk er ook eens naar het oude gezegde ‘waar twee vechten, hebben er twee schuld’ en dit komt absoluut niet alleen eenzijdig vanuit de burger, dat mag ook helder zijn. Je zou je simpelweg kunnen afvragen of je met nog meer lichtblauw op straat de verhuftering, de verruwing en verharding niet nog meer zal gaan aanwakkeren.

We weten allemaal dat BOA’s pleiten voor betere ‘bewapening en dat BOA-bonden hun zorgen openlijk uiten. Dat is niet voor niets, dat komt ergens vandaan. Ex-Melkertbaan-figuren wapens geven voor een goed gesprek aan te gaan? Hoe klinkt dat? En nog maar niet te spreken over het verzuim en verloop onder het personeel en dat zij op straat steeds meer politietaken moeten uitvoeren. We kennen allemaal het gezegde: ‘Wie met het zwaard omgaat, zal door het zwaard vergaan’. Je zou de vraag kunnen stellen of dit strakkies niet een zeer ongewenst domino-effect gaat geven en dat er nog meer straatagressie en geweld gaat ontstaan. Dat zou niet onlogisch zijn. Het station ‘Your mind is your most powerful weapon’ lijkt hiermee allang gepasseerd te zijn. Wellicht ook de moeite waard om het BOA padvinders-petje-pitamientje-tenue eens serieus onder de loep te nemen voor een professionelere uitstraling. In de lokale feestwinkel zijn betere outfits te verkrijgen die meer indruk maken.

We kunnen allemaal zien, het BOA-leger groeit en groeit, maar de problemen groeien net zo hard mee en misschien nog wel veel harder. Dat is ook duidelijk zichtbaar. Je kunt je ook afvragen waarom ooit de stuntelige keuze is gemaakt om BOA’s apart te positioneren van de politie. Oh ja, dat was door dat hele Ad Melkert idee (lees: via gesubsidieerde arbeid werkervaring op te laten doen). De zogeheten “melketiers” die een “werkervaringsplaats” nodig hadden aan de onderkant van de arbeidsmarkt, omdat ze zelf niet aan de bak kwamen.

Agressie counteren door meer blauw op straat met agressie zorgt ook weer voor meer agressie, dat moge algemeen inmiddels wel helder zijn. Ook is het zo dat boa’s die vriendelijkheid met duidelijkheid combineren slagen er beter in om orde te houden op straat.

De andere kant van het verhaal is, dat openbaar bestuur best een ingewikkelde aangelegenheid is, maar dit alles bij elkaar weer mooie stof tot nadenken is en een mooi en serieus agendapunt voor onze politiek en volksvertegenwoordigers. Kortom: het is een zooitje! Dit is weer een klassiek voorbeeld van de chronische falende aanpak van de politiek. Dat dit niet langer zo kan, dat is zó evident dat het geen verdere toelichting behoeft.

Hoeveel boa’s zijn er nodig voor één staandehouding? Wat moet je niet zeggen tegen iemand die boos is? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Is een slagwapen dodelijk? Wie handhaaft de handhaving? Wat houdt het geweldsmonopolie in? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Wat is machogedrag? Lokt popiejopie doen agressie uit? Wat lokt agressie uit? Wekt het bewapenen van BOA’s agressie op? Wat is zero tolerance? Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Dreigen hooligans beter te worden met vechten dan politie? Wat betekent meer lichtblauw op straat? Wat betekent verhuftering? Waarom zijn we allen niet lief voor elkaar? Wat is een BOA? Wat is deëscaleren? Hoe agressief ben jij? Neemt het geweld toe op straat? Kunnen opgelegde maatregelen leiden tot meer agressie en geweld? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat betekent geweldsbevoegdheid? Wat betekent VIK bij de Nederlandse Politie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar