Wat doet koolzuur met je lichaam?

Wat doet koolzuur met je lichaam?

5 november 2023 0

Het kan bijna niet anders dan dat je wel eens koolzuurhoudende drankjes hebt gedronken. Water is hartstikke gezond. Bruisend water, ook wel sodawater of spuitwater genoemd, is (mineraal)water waar onder druk koolstofdioxidegas aan toegevoegd is.

Bronwater wordt gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. Het wordt verder niet behandeld of gezuiverd, het belandt dus puur in de fles. Soms wordt het gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater.

Mineraalwater hoeft niet te voldoen aan de eisen van ons kraanwater. In mineraalwater zitten soms wel wat meer minerale zouten dan in kraanwater.

Over de vraag of koolzuurhoudend water daadwerkelijk ongezond is, verschillen de meningen sterk. Koolzuurhoudend water wordt door wetenschappers uit voorzorg afgeraden voor mensen met prikkelbare darmen (PDS), omdat dit hun klachten kan verergeren.

De koolzuurhoudende drankjes en watertjes bevatten de ‘prik’ niet van nature. Hetgeen dat wordt toegevoegd is koolstofdioxide. Koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas genoemd, is een gas dat van nature in onze atmosfeer voorkomt en geen kleur of geur heeft. Dit gas wordt dus vaak toegevoegd aan drankjes voor het prikkelende gevoel in je mond.

Is bruiswater slechter voor je dan plat water? Over het algemeen bevat water met bubbels meer zout dan normaal water. Als je water met een smaakje koopt in de winkel, dan is het goed om op het etiket te kijken wat er in zit. Er worden ook vitaminewaters verkocht waaraan suiker is toegevoegd. Water is en blijft de beste optie om jezelf te hydrateren. Maar voor wie vindt dat water snel saai wordt, bestaat er een goede tweede optie: bruiswater.

Bruiswater kan dus gezien worden als een geschikt alternatief voor plat water, maar je doet er toch beter aan om het bij een gewoon watertje te houden. Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. En daarbij is verpakt water wel negatief voor het milieu dus om die reden kun je ook nog eens beter kraanwater drinken.

Is appelsap gezond? Is pure citroensap goed voor je? Is appelsap gezond? Verhoogt rode bietensap sportprestaties? Zit er suiker in light-frisdrank? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Is vruchtensap gezond? Zijn groene smoothies echt gezond? Waardoor is tomatensap gezond? Waarom is karnemelk gezond? Kan ik in plaats van een eiwitshake gewoon chocolademelk drinken? Heb je melk echt nodig? Waarom is karnemelk gezond? Hoe leef je gezond? Wat brengt gezond eten niet? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar