Waarom is karnemelk gezond?
Karnemelk wordt wel eens vergeten maar is een gezonde variatie op melk of yoghurtdrink. Het is onderdeel van de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. Een goede basisvoeding met zuivel kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van goede sportprestaties. Zuivel is een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten die een rol spelen bij het herstel na een inspanning. Daarnaast is melk een uitstekende dorstlesser. Melk, de witte motor’ was in de jaren 80 lange tijd het slogan en merknaam op de glazen flessen die de melkboer in z’n kratten had staan. Wie is er niet groot mee geworden? Een gezond glas melk, goed voor de botten en voor sterke tanden. Melk bevat in der daad veel belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine A, B2, calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is melk een uitstekende bron van eiwitten en het is natuurlijk en betaalbaar. Karnemelk is melk minus het vet. Vroeger werd het geproduceerd door het karnen van de verzuurde room, de room werd op een neer gestoken in een ton waardoor het vet als boter bovenop kwam te liggen. Tegenwoordig wordt in fabrieken melkzuurbacteriën toegevoegd, waardoor de melksuiker wordt omgezet in melkzuur. Karnemelk heeft dus kort gezegd de voordelen van melk, zonder de nadelen van het vet. Bij de karnemelk die in de supermarkt te koop is wordt suiker toegevoegd. Gelukkig bestaat er nog de biologisch-dynamische karnemelk.