Pijnlijke en overbelaste knieën. En nu?

Pijnlijke en overbelaste knieën. En nu?

8 januari 2024 0

Een overbelaste knie is een veelvoorkomende aandoening in everyday life. De knie is een heel belangrijk gewricht van het menselijk lichaam. Een overbelaste knie wil zeggen dat je te veel van je knie hebt gevraagd. Hierdoor gaat de knie irriteren en pijn doen. Wanneer de knie overbelast is kan dit herkend worden aan een aantal symptomen. Bijvoorbeeld een stekende pijn in de knie of dat de pijn erger wordt wanneer de knie wordt belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.

Als je in beweging bent, dan is de knie misschien zelfs wel een onmisbaar gewricht. Het is de schakel tussen je boven- en je onderbeen, die zorgt voor ondersteuning van het lichaamsgewicht en je voeten laat verplaatsen in een ruimte.

Er zijn diverse soorten overbelastingen van de knie. Een overbelaste knie kan veroorzaakt worden door te veel belasting of inspanning, bijvoorbeeld door intensief te sporten. Ook bepaald type werk kan bijdragen aan overbelaste knieën, denk aan schilderen, straten maken of andere beroepen waarbij je vaak gehurkt of op de knieën zit. De oorzaak kan ook heel ergens anders liggen, bijvoorbeeld bij overgewicht. Je knieën dragen dan veel gewicht, waardoor ze overbelast kunnen raken.

  • Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie 
  • Irritatie aan de knie (tijdens inspanning)
  • Roodheid
  • De knie is gezwollen
  • De knie voelt warm aan 

De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).

Heb je last van pijn aan je knie? Dan kan dat je behoorlijk belemmeren in je dagelijks leven. Hoe lang een overbelaste knie duurt is lastig te zeggen, aangezien ieder lichaam op z’n eigen tempo herstelt. Hierdoor verschilt de hersteltijd van een overbelaste knie per persoon. Ga niet speculeren en als je twijfelt over de hersteltijd van je overbelaste knie? Schakel dan je huisarts of fysiotherapeut in.

Kniepijn is is een teken dat je teveel druk uitoefent op de knieën. Als je na de hersteltijd van je overbelaste knie weer gaat met sporten, is nazorg belangrijk. Het is belangrijk dat je rustig opbouwt. Zorg ervoor dat je een goede warming-up hebt. Doe je dit niet, dan heb je meer risico op een volgende blessure.

Mijn knie is dik. En nu? Wat zijn de 5 meest voorkomende sportblessures? Waarom je knieën trainen? Hoe weet ik of ik door mijn rug ben gegaan? Heb ik gezonde voeten? Waarom je enkels trainen? Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Wat betekent algehele malaise? Wat is overtraining? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Mijn benen trillen na het sporten, waarom is dat?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar