Wat betekent tjingtjangen?

Wat betekent tjingtjangen?

7 januari 2024 0

Tjingtjangen: van het Indonesische woord cincang, Het begrip ‘tjingtjangen’ dat betekent fijnhakken. Veel slachtoffers werden tijdens de bersiap-periode (oktober 1945-maart 1946) op deze huiveringwekkende, wrede en gruwelijke manier vermoord.

Dat is bij bewustzijn in stukken gehakt worden met klewangs en de omstanders drinken dan het bloed. Tjingtjangen wordt genoemd in de lijn met de termen ‘guerrilla’ en ‘schoonvegen’. Ze gaan een frikadel van je maken. Daarna begon het plunderen.

Wat is Indisch zwijgen? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is de Bersiap-periode? Wat is de betekenis van Merdeka? Wat is KNIL? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Wat was de T-Brigade? Wat is een vreemdelingenlegioen? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar