Wat is de betekenis van Merdeka?

Wat is de betekenis van Merdeka?

8 augustus 2023 0

Merdeka is het Indonesische woord voor “onafhankelijkheid”. Het wordt gebruikt om de politieke staat van onafhankelijkheid aan te duiden die is verkregen door een land of natie na bevrijding van buitenlandse overheersing.

In Indonesië is “Merdeka” specifiek verbonden met de onafhankelijkheidsbeweging tegen Nederlands-Indië, die resulteerde in de onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945. Na de Japanse bezetting en driehonderd jaar koloniale overheersing door Nederland riepen president Sukarno en en vice-president Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Merdeka is een belangrijk en emotioneel beladen begrip in Indonesië en wordt vaak gebruikt bij nationale feestdagen en politieke manifestaties.

Het Merdeka plein (Engels: Merdeka Square, bahasa: Dataran Merdeka) symboliseert de plek waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen. Jaarlijks wordt op 31 augustus de onafhankelijkheid gevierd (Merdeka Day), een nationale feestdag in Maleisië. Het gebied rondom Merdeka Square wordt dan afgesloten voor verkeer en heel het plein staat vol met duizenden Maleisiërs die hier hun onafhankelijkheid vieren. Ook wordt er jaarlijks in mei het kleurrijke Colours of Malaysia evenement gevierd, waarbij Maleisië alle toeristische hoogtepunten van het land toont in een schitterende parade.

Wat is KNIL? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is de Bersiap-periode? Wat betekent Tempo Doeloe? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Wat is een vreemdelingenlegioen? Wat is Pencak Silat? Wat is Kun Tao? Wat is Pukulan? Wat is het verschil tussen Kendo, Kempo and Kenpo?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar