Wat is de betekenis van Merdeka?

Wat is de betekenis van Merdeka?

8 augustus 2023 0

Merdeka is het Indonesische woord voor “onafhankelijkheid”. Het wordt gebruikt om de politieke staat van onafhankelijkheid aan te duiden die is verkregen door een land of natie na bevrijding van buitenlandse overheersing.

In Indonesië is “Merdeka” specifiek verbonden met de onafhankelijkheidsbeweging tegen Nederlands-Indië, die resulteerde in de onafhankelijkheid van Indonesië op 17 augustus 1945. Na de Japanse bezetting en driehonderd jaar koloniale overheersing door Nederland riepen president Sukarno en en vice-president Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit. Merdeka is een belangrijk en emotioneel beladen begrip in Indonesië en wordt vaak gebruikt bij nationale feestdagen en politieke manifestaties.

Het Merdeka plein (Engels: Merdeka Square, bahasa: Dataran Merdeka) symboliseert de plek waar op 31 augustus 1957, na 150 jaar Britse overheersing, de onafhankelijkheid van Maleisië werd uitgeroepen. Jaarlijks wordt op 31 augustus de onafhankelijkheid gevierd (Merdeka Day), een nationale feestdag in Maleisië. Het gebied rondom Merdeka Square wordt dan afgesloten voor verkeer en heel het plein staat vol met duizenden Maleisiërs die hier hun onafhankelijkheid vieren. Ook wordt er jaarlijks in mei het kleurrijke Colours of Malaysia evenement gevierd, waarbij Maleisië alle toeristische hoogtepunten van het land toont in een schitterende parade.

Wat is KNIL? Werden er ook militairen uit het Nederlandse leger voor een bepaalde periode bij het KNIL gedetacheerd? Waarom praten KNIL militairen niet over vroeger? Wat is Indisch zwijgen? Wat is de Bersiap-periode? Wat betekent Tempo Doeloe? Wat waren contractpensions? Waarom noemen ze Indo’s pinda’s? Waarom noemen ze Indo’s blauwe? Waar ging de Atjeh oorlog over? Wat was de T-Brigade? Wat betekent tjingtjangen? Wat werd er afgesproken in het Akkoord van Linggadjati? Wie waren het legioen van de rechtvaardige vorst? Wie was klokkenluider Joop Hueting? Wat is de link tussen Legionairs en het KNIL? Wat is de Pakan Baroe spoorlijn? Wat wordt er bedoeld met politionele acties? Wat wordt er bedoeld met zuiveringsacties? Wat deden oorlogsvrijwilligers in Nederlands-Indië? Wie is Zwarte Sinterklaas? Wat is een spijtoptant? Wat zijn ploppers in Nederlands-Indië? Wat is een Ereteken voor Orde en Vrede?

Wil je meer weten over KNIL of zoek je informatie over een ouder of voorouder die bij het KNIL zat, dan kun je terecht bij Nationaal Archief of Nationaal Militair Museum.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar