Waarom snuiven powerlifters aan een potje voor hun lifts?

Waarom snuiven powerlifters aan een potje voor hun lifts?

7 augustus 2023 0

Atleten zijn altijd op zoek naar een voorsprong die de prestaties zal verbeteren. Wie wel eens een powerlifting wedstrijd bekijkt, ziet dat een (groot) deel van de atleten voorafgaand aan de lift een potje naar hun neus brengt en diep inhaleert. Wat daarop volgt is een krachtuitbarsting van jewelste. Nu is dat zeker niet allemaal aan het gesnuif te danken, maar waarom gebruikt het merendeel van gewichtheffers dit goedje?

Het gebruik van reukzout dateert uit het Romeinse rijk, maar werd populair tijdens het Victoriaanse tijdperk. Ze werden gebruikt om vrouwen die flauwvielen weer up and running te krijgen.

Smelling salts, ook wel bekend als ammoniumcarbonaat, ammonia inhalants, spirit of hartshorn, sal volatile of sniffing salt, zijn een combinatie van water met gas ammoniak. Hierdoor komt er een sterke geur vrij. Een beetje zoals de damp uit je anus. Deze geur gaat irriteren in je neusgaten. Smelling salt is vaak een combinatie van verdunde ammoniak, water en ethanol en zit in veel gevallen in een klein flesje of zakje. Ze zijn vooral populair in contact- en krachtsporten, zoals boksen, rugby en gewichtheffen.

Door het snuiven inhaleer je een kleine hoeveelheid ammonia gas. Dit gas irriteert de membranen van je neus en je longen, en veroorzaakt een inhalatie reflex. Deze reflex triggert een toename in je ademhalingsfrequentie wat resulteert in een verhoogde hartslag. Door de stijging in de adrenalinegehalte zal het lichaam over gaan op Survival Mode. En dat stimuleert je lichaams ‘vecht-of-vlucht’ reactie, wat een toename in adrenaline veroorzaakt. Dit zorgt voor korte maar intense toename van kracht. De verhoogde adrenaline in het lichaam zorgt er ook voor dat het hart sneller bloed pompt door het lichaam om meer zuurstof te leveren aan je spieren.

  • Ten eerste helpen smelling salts bij het verminderen van mentale vermoeidheid en het verhogen van de alertheid.
  • Ten tweede kunnen smelling salts ook helpen bij het verminderen van spiervermoeidheid.
  • Ten derde kunnen smelling salts ook helpen bij het verminderen van pijn.
  • Ten vierde kunnen smelling salts ook helpen bij het verhogen van de motivatie en het zelfvertrouwen van atleten.

Smelling salts kunnen dus een positief effect hebben op de mentale toestand van atleten, wat kan helpen om hun prestaties te verbeteren. Dit alles gebeurt binnen een oogwenk, en de boost duurt iets langer. Dat is ook de reden dat powerlifters het vlak voor de lift doen –het goedje werkt maar kort.

Extrinsieke motivatie: wat is dat? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Waarom ruikt je zweet naar ammoniak tijdens het sporten? Wat is de beste manier van krachttraining? Hoe kan ik vermoeidheid tijdens het trainen verminderen? Van welke voeding krijg je energie? Waar moet ik op letten bij gemalen of vloeibare voeding?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar