Waarom ruik je zweet naar ammoniak tijdens het sporten?

Waarom ruik je zweet naar ammoniak tijdens het sporten?

7 augustus 2023 0

Zweten is gezond! Vaak is er veel onbegrip voor stinkende transpiratie. Het wordt namelijk geassocieerd met een gebrek aan persoonlijke hygiëne. Wanneer je aan het sporten bent heeft je lichaam extra energie nodig om ervoor te zorgen dat je het tempo vol kan houden. Je lichaam kan deze energie uit vier verschillende bronnen halen.

Dit zijn:

  • glycogeenvoorraden,
  • vetreserves,
  • eiwitten en
  • snelle suikers direct uit de bloedbaan.

Uit welke bron je lichaam deze energie haalt is afhankelijk van de intensiteit, hoeveel energie er op dat moment in het lichaam aanwezig is en de soort inspanning. Vetreserves zijn bijvoorbeeld relatief langzaam in het omzetten van vet in energie, deze zullen dan ook minder snel gebruikt worden bij een inspanning met een hoge intensiteit.

Wanneer je op een matig intensief tempo aan het sporten bent haalt je lichaam voornamelijk energie uit koolhydraten en vetten. Deze energie is opgeslagen in de vorm van glycogeen en vetweefsel.

Wanneer je echter op een intensief tempo aan het sporten bent en de gylcogeenvoorraden uitgeput zijn, zal je lichaam een andere bron moeten vinden voor energie. Je lichaam zal in dit geval eiwitten (aminozuren) als energie gaan gebruiken, dit omdat deze sneller kunnen worden omgezet naar energie dan vetreserves.

Zodra je lichaam aminozuren als brandstof gaat gebruiken zal het atoom stikstof gescheiden worden van het aminozuur. De rest wat overblijft van het aminozuur wordt vervolgens omgezet in glycose, glycose kan vervolgens als energie gebruikt worden.

De overige stikstof zal in het lichaam blijven. Wanneer er echter te veel stikstof in het lichaam aanwezig is, zullen de nieren niet alles meer kunnen verwerken. Dit zorgt ervoor dat er een gedeelte via het zweet wordt uitgescheiden. Als je daarbij ook nog eens te weinig drinkt krijgt het zweet een sterke ammoniakgeur. De geur is vergelijkbaar met urine of kattenpis.

Zweten en urineren vraagt water van ons lichaam, als jij te weinig drinkt wordt de uitscheiding van ammoniak niet verdund. Hierdoor zal het sterker gaan ruiken. Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken tijdens intensief sporten.

Naast genoeg drinken is het belangrijk dat je voldoende glycogeenopslag hebt voor je begint aan een intensieve training. Dit kan je doen door voldoende koolhydraten te eten voor je gaat sporten. Kortom, om te voorkomen dat je zweet naar ammoniak gaat ruiken moet je voldoende water drinken en ervoor zorgen dat je gylcogeenopslag voldoende is.

Wat is vetluis? Hoe sportkleding wassen? Waarom ga ik zo zweten na een koude douche? Is water drinken belangrijk? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Wat zijn jungletrainingen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar