Wat is vetluis?

Wat is vetluis?

26 september 2022 0

Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Dit sluipt er gaandeweg in en soms heb je het niet eens door dat hier sprake van is.

Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. De lucht is vaak niet te harden.

De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood. Vetluis slaat op de rubbers van de wasmachine die aan de manchetrand zitten wanneer het niet weggespoeld wordt met heet water (60 – 90 graden). De combinatie van zeepresten van wasmiddel en vetluis kunnen voor stank zorgen.

Hoe sportkleding wassen? Waarom ruik je zweet naar ammoniak tijdens het sporten? Hoe belangrijk is lichaamsverzorging? Heeft een slecht gebit invloed op je gezondheid? Kun je hoofdpijn krijgen van een geur? Hoe krijg je stinkende geur uit je skeelers?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar