Kun je hoofdpijn krijgen van een geur?

Kun je hoofdpijn krijgen van een geur?

20 oktober 2023 0

In ons dagelijks leven komen we vaak in aanraking met verschillende geuren.

Geur bestaat uit geurdeeltjes, kleine moleculaire deeltjes die oplossen (verdampen) in de lucht, maar ook vaak in vloeistoffen. Het zijn dus stoffen waar sommige personen last van hebben. Vergelijk het maar met hooikoorts dat door pollen (stuifmeelkorrels) wordt veroorzaakt. Ook die geven soms – net zoals geuren – allergische reacties (hooikoorts).

Vele geuren bevatten chemicaliën die hoofdpijn (of zelfs migraine) kunnen uitlokken bij gevoelige personen. Denk aan chemische geuren zoals schoonmaakmiddelen, verf en andere chemicaliën. Rioollucht zoals problemen met het sanitair of lekkages. Kookgeuren in woningen die zich kunnen verspreiden of sigarettenrook. Geparfumeerde producten kunnen knallende hoofdpijn, oeverloos gesnotter of kortademigheid veroorzaken.

Zowel personen mét, als zonder astma kunnen last hebben van luchtjes en vaak vooral van chemische en kunstmatige luchtjes. Geurhinder kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, een verstoorde ademhaling en een verstoorde hartslag. Ook kan geur psychische klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld spanningen, structurele onvrede over het woon- en leefklimaat en vermindering van activiteiten buitenshuis.

Vieze lucht is niet gezond. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor genoeg frisse lucht in je huis. Dat doe je door goed te ventileren. Je laat dan de vervuilde lucht naar buiten en er komt schone lucht naar binnen. Er komt ook altijd veel vocht in je huis. Doordat je vocht uitademt en doordat je zweet, maar ook door koken, douchen, schoonmaken en wassen. Als je niet ventileert, dan blijft dat vocht in je huis. Uiteindelijk krijg je dan schimmels in je huis.

Blootstelling aan geuren en chemische luchten valt onder de noemer chemische stress.

Bij geur van bedrijven gaat het om de geuruitstoot (emissie) van bedrijven. Deze geuruitstoot verspreidt zich via de lucht en veroorzaakt een geurbelasting op de leefomgeving. Onder geurbelasting (of ‘immissie’) verstaan we de hoeveelheid geur, uitgedrukt in odour units per kubieke meter lucht, die op een geurgevoelig object zoals een woning ‘terecht’ komt. Vervuilde lucht in combinatie met slechte ventilatie veroorzaakt een droge keel en ogen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, slechte nachtrust, sufheid, duizeligheid. Deze hoeveelheid kan worden gemeten of berekend.

Wat is osmofobie? Osmofobie wordt gedefinieerd als een angst voor bepaalde geuren. Wanneer we deze term gebruiken in discussies over migraine, hebben we het over overgevoeligheid voor geur. Meestal is die geur dus onaangenaam of afstotend en wordt geassocieerd aan migraineaanvallen. Het is belangrijk te begrijpen dat osmofobie ook voorkomt bij mensen zonder migraine. Er zijn een aantal neurologische aandoeningen die namelijk ook overgevoeligheid voor geur veroorzaken zoals de ziekte van Lyme, auto-immuunziekten, multiple sclerose, de ziekte van Parkison, de ziekte van Alzheimer en epilepsie.

Hoe ontstaat pijn? Waarom heb ik hoofdpijn na buitensport? Wat is door de pijn heen gaan? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is inspanningshoofdpijn? Wat is rebound hoofdpijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar