Kun je hoofdpijn krijgen vanuit je nek?

Kun je hoofdpijn krijgen vanuit je nek?

24 oktober 2023 0

Hoofdpijn, iedereen heeft er wel eens last van. Hoofdpijn kan kort of lang duren en is soms zelfs chronisch. Hoofdpijn is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Maar liefst 1 op de 5 volwassenen heeft minimaal 1 dag in de week last van hoofdpijn. Hoofdpijn die vanuit de nek komt, wordt ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd.

Bij cervicogene hoofdpijn heb je vaak last van zeurende hoofdpijn of pijn tussen de wenkbrauwen. De pijn straalt verder uit naar andere delen van het lichaam, zoals schouders en armen.

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek, vooral aan 1 zijde van het hoofd zit en begeleid wordt door uitstralende pijn verder in de nek, schouder, arm of tussen de schouderbladen. Het komt relatief vaak voor. Tot wel 20% van alle hoofdpijnvormen is cervicogene hoofdpijn.

De pijn ontstaat door een probleem ergens in de nek. Bijvoorbeeld in een tussenwervelschijf, een spier, een zenuw, een nekwervel, of een gewrichtje (facetgewricht). Er zijn daardoor veel verschillende mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een beknelde zenuw, slijtage (artrose), overbelasting door een verkeerde houding, een ontsteking in een gewricht (artritis) of een breuk in een nekwervel.

De klachten kunnen ontstaan na een ongeluk, val of sportblessure, maar ook geleidelijk. Soms blijft de oorzaak onduidelijk.

Cervicogene hoofdpijn is moeilijk te onderscheiden en lijkt bijvoorbeeld sterk op spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn ontstaat ook vanuit de nek en dringt door richting het hoofd. Spanningshoofdpijn wordt echter gekenmerkt door een doffe drukkende pijn aan beide kanten van het hoofd. Deze vorm van hoofdpijn gaat vaak gepaard stijve schouders en een stijve nek.

Hoe ontstaat pijn? Waarom heb ik hoofdpijn na buitensport? Wat is door de pijn heen gaan? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is inspanningshoofdpijn? Kun je hoofdpijn krijgen van een geur? Wat is rebound hoofdpijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar