Hoe sportkleding wassen?
Sporten is zweten. Goede sportkleding is van speciaal technisch materiaal gemaakt. Je sportkleding wassen vereist een iets andere aanpak dan de normale wasroutine. Na de wedstrijd of training is de zweetlucht vaak niet te harden. Iedereen zweet bij het sporten en er zijn personen die volledig doorweekt zijn na het sporten. Je lichaam zweet om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Als je zweet, dan verliest je lichaam vocht via de zweetklieren in de huid. Door verdamping van vocht vindt er afkoeling plaats. Door te zweten regelt je lichaam dus je temperatuur.
En als je intensief sport, zweet je nog meer omdat je lichaam nog meer wil afkoelen. En dat stinkende zweet blijft in je sportkleding zitten, zowel de zweetgeur als zweetvlekken. Maar hoe was je nu die stinkende sportkleding op een goede manier? Hoe verwijder je de zweetgeur en zweetvlekken uit kleding? We geven een aantal tips. Gelukkig eenvoudig toe te passen, je moet ze alleen even weten.
- Trek je sportkleding snel uit;
- Gooi je sportkleren niet op hoopje;
- Keer je sportkleding binnenstebuiten, zowel bij het uithangen, als in de wastrommel;
- Laat je stinkende sportkleding niet te lang liggen, maar was ze meteen na het sporten. Als je ze toch een aantal dagen laat liggen, dan gaan vieze geurtjes zich nog meer hechten aan het textiel;
- Was bij voorkeur op 30 graden. Sportkleding krimpt in hetere wasprogramma’s en deze tasten het elastiek aan;
- Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Het teveel aan zeepresten dat achterblijft is ideaal voor bacteriën en schimmels om zich aan te hechten. Er zijn ook wasmiddelen verkrijgbaar, speciaal voor sportkleding. Onder andere van Miele en HG. Volg hierbij instructies, ook hier geldt liever iets te weinig dan teveel wasmiddel;
- Het advies is om je sportkleding bij voorkeur met vloeibaar wasmiddel* te wassen. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk sneller resten achter laten in je sportkleding.
- Als je sportkleding gaat wassen hoef je geen wasverzachter gebruiken. Wasverzachter verstopt de vezels in je kleding, wat ervoor kan zorgen dat het water je sportkleren niet goed kan schoonmaken. Met als gevolg dat je zweetgeur blijft hangen. Wij zijn sowieso geen fan van wasverzachter. Liever een schone dan een zachte was;
- Veel sportkleding is gemaakt van textielsoorten, die krimpen in de droger. Wees daarnaast ook milieuvriendelijk en laat ze in de openlucht drogen;
- Tegenwoordig zijn er ook wasmachines met een sportprogramma. Dit speciale programma is specifiek samengesteld voor het reinigen van stinkende sportkleding. Vooral die vervelende zweetgeur wordt beter uit je kleren gewassen. De wasmachine wast jouw sportkleren grondig, maar doet dit zonder de kleur aan te tasten of andere vormen van slijtage. Ook zorgt dit unieke programma dat de tenues snel weer droog zijn. Wasmachines met sportprogramma krijgen jouw sporttenue weer fris, schoon en droog voor de volgende training of wedstrijd.
Je kunt sportkleding ook wassen in een handwas. Gebruik hiervoor een schone emmer.
- 15-20 minuten inweken in azijn. Laat de sportkleding 15-20 minuten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Het azijn reinigt het grove vuil en tast het textiel niet aan.
- Handwas in schoon water (max 30 graden) met een klein beetje wasmiddel. Gebruik voor de handwas niet te veel wasmiddel, dit is lastig om uit te spoelen en geeft bovenstaande problemen. Je kunt zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder gebruiken.
Hygiëne bij sportkleding is belangrijk omdat achterblijvende bacteriën voor nare geurtjes kunnen zorgen. Zie je het echt heel somber in om de nare geurtjes uit je sportkleding te krijgen? Dan kan je eventueel gebruik maken van je vriezer. Stop de sportkleding in een plastic zak en maak deze dicht. Laat de kleding circa 24 uur liggen. De bacteriën die de geur veroorzaken, gaan dood in de vriezer.
Wat is vetluis? Waarom ruik je zweet naar ammoniak tijdens het sporten?