Waarom ga ik zo zweten na een koude douche?

Waarom ga ik zo zweten na een koude douche?

8 augustus 2022 0

Ken je dat? Je hebt het gigaheet door het warme weer of je hebt net een killing workout gedaan en je zweet als een otter. Niets lijkt op dat moment een beter idee dan een koude of ijskoude douche. En met zomerhitte weer wil je het liefst elk uur een koude douche nemen. Het lijkt een goed en logisch idee, maar toch kun je dat beter niet meteen doen en zeker niet na het sporten. De kans is groot dat je naar je ice cold shower het zweet je meteen uitbreekt. Zweten is een uitstekende manier voor het lichaam om af te koelen. Gevoelsmatig klinkt dit heel heel tegenstrijdig, maar toch is warm water beter. Koud water is goed voor de doorbloeding van je lichaam.

Hartstikke fijn, maar niet als je het heet hebt. Het betekent namelijk ook dat je al snel na je douche weer staat te zweten. Neem in plaats hiervan een warme douche. Als je ijskoud water over je verhitte lichaam plenst, sluiten je poriën zich meteen en ontsnapt je lichaamswarmte niet. Je kunt er ook voor kiezen om onder de douche met heet water te beginnen, en na elke 30 seconden de temperatuur van het water iets te verlagen. Laat je lichaam dus geleidelijk wennen aan de temperatuur van het water. Daarnaast kun je na het sporten het beste een half uur wachten, tot je niet langer zweet en je gezicht niet meer gloeit, voordat je onder de douche stapt. Hierdoor heeft je lichaam de tijd om af te koelen en weer op de juiste temperatuur te komen, met als gevolg dat je minder zweet. Door hard wrijven tijdens het afdrogen loopt de temperatuur van de huid meteen weer op. Laat dit dus achterwege en dep de huid alleen voorzichtig droog.

Wat is een cold shock response? Hoe belangrijk is douchen na een workout nou echt? Is in slaap komen in een warme slaapkamer moeilijker? Is koud douchen een optie na het sporten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar