Is trainen in de kou een probleem?
Laat het koude weer je niet afschrikken om buiten te gaan sporten. Buitensport is een andere tak van sport, dus hou rekening met een andere omgeving die ook om andere aanpak vragen.
Temperatuur op zich zegt niet zo veel. De eigenlijke kou is niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar hangt ook af van de windsnelheid. Als het boven nul is, maar het regent en waait flink, kun je ook onderkoeld raken als je niet goed gekleed bent. Een flinke wind maakt het snel kouder. Dan verlies je meer warmte dan bij een lage temperatuur en het windstil is. Schat in of het met koud weer veilig is om buiten te gaan sporten en blijf altijd binnen bij storm, ijzel, gladheid, of onweer.
Blijf ook deze lage temperaturen voldoende drinken, om te voorkomen dat je in de krampmodus schiet halverwege je training. Zorg dat je VOORAF goed eet! Eet minstens een koolhydraatrijke maaltijd als het echt koud buiten is. Je lichaam heeft meer energie nodig in de kou en koolhydraten zijn dan een perfecte brandstof voor je lichaam. Denk dus aan een maaltijd met volkorenpasta of zilvervliesrijst.
Vanaf nu kan jij dus met bovenstaande punten rekening houden als je in de kou gaat sporten. Je weet nu wat er met je lichaam gebeurd en waarom het je lichaam meer energie kost om in de kou te sporten.
Trek voldoende kleding aan, bij voorkeur meerdere laagjes. Zo kun je makkelijk iets uittrekken mocht je het te warm hebben. Er is ook schitterende en functionele buitensportkleding te koop. Probeer je hoofd dus zoveel mogelijk te beschermen met een petje, een muts, oorwarmers of een dikke sjaal om de nek.
Het lichaam moet harder werken om te presteren in een ruwer klimaat en voldoende warmte kunnen genereren om warm te blijven. Het grote voordeel van in de winter te trainen is dat je met het doen van dezelfde training meer calorieën verbrand dan in de zomer. Sporten in de kou goed voor je weerstand en maak je endorfine aan. En dat laatste is dan weer een heel goed hulpmiddel om niet in een winterdip te belanden.
Loop niet te hard van stapel, want je bent in de kou geneigd harder te gaan trainen. Koude pezen en banden vinden het niet fijn als je de druk snel verhoogt. Begin langzaam en houd dat tempo ook even vast. Je wordt in de kou nu eenmaal minder snel warm, maar geef dit extra tijd. Dat is geen reden om niet buiten te sporten, maar wél een reden om vooraf goed en degelijk op te warmen.
Het kost veel mensen moeite om naar buiten te gaan en te sporten. Af en toe wordt er een training overgeslagen en de routine verdwijnt. Zonde natuurlijk.
Conclusie: Als je je goed beschermt tegen de weersomstandigheden waarin je wilt sporten, kun je gewoon buiten sporten. In Nederland kennen en hebben we geen extreme kou. Denk maar heel simpel aan bergsporters. Die bevinden zich in temperaturen nog kouder dan -20 graden Celsius. Met de juiste kleding en materialen trotseren zij die kou ook prima. De winter leent zich uitstekend om bezig te zijn met je lichaam en bezig te zijn met je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Alleen sporten kan saai zijn en de reden dat je ’s winters op de bank blijft liggen. Zoek een sportmaatje en spreek bijvoorbeeld een vaste dag af waarop jullie gaan sporten. Jullie zijn elkaars motivator en de kans dat je een keer sporten overslaat wordt ineens een stuk kleiner. Bij regelmatig buitensporten raakt je lichaam gewend aan de kou en blijf je beter op temperatuur. Uiteindelijk zul je zelfs thuis de verwarming een standje lager kunnen zetten. Goed voor het milieu en je portemonnee.
Heeft sporten in de buitenlucht voordelen? Sporten in de regen, wel of niet doen? Wat is infanteristenweer? Hoe geef ik mijn immuunsysteem een boost? Waarom heb ik een loopneus tijdens het buiten sporten? Hoe moet ik omgaan met temperatuurverschillen? Bestaat er iets als outdoor sportkleding? Wat doet fijnstof met je longen? Fit worden zonder sportschool, kan dat? Hoe verhoog ik mijn weerstand? Wat is cold exposure training? Wat brengt gezond eten niet? Wat is een natuurlijke ontstekingsremmer? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen?