Buiten sporten met een verkoudheid, kan dat?

Buiten sporten met een verkoudheid, kan dat?

28 november 2021 0

Je hebt een verkoudheid opgelopen! Zoiets is natuurlijk moeilijk te vermijden. Buiten sporten als je verkouden bent: doen of niet doen? Of ben je even uit de running? Moet je rust nemen? Je trainingen aanpassen? Of toch gewoon doortrainen?

Wanneer je verkouden bent, en geen koorts hebt, zou je door kunnen trainen. Een handig ezelsbruggetje hiervoor is de nek-check. Wanneer je symptomen voornamelijk boven de nek hebt, zoals neusverkoudheid, oorpijn en keelpijn, dan kun je eigenlijk gewoon gaan buiten gaan sporten.

Een frisse neus halen is toch hartstikke goed voor je? Of dat zo is, hangt echt af van hoe erg je verkoudheid is en hoe je je voelt. Als je het hebt over ziek zijn, kent dit natuurlijk verschillende gradaties.

Verkoudheid en griep zijn in de wintermaanden veel voorkomende ziekten. Een verkoudheid is een infectieziekte. Je bent dan moe, krijgt een loopneus, hebt soms keelpijn en gezwollen slijmvliezen. Het kan zijn dat je veel moet hoesten en soms komt het ook voor dat je lichte verhoging hebt.

Wanneer je het hebt over griep kunnen de symptomen iets heftiger zijn. Bij griep is er vaak sprake van koorts, algehele vermoeidheid, rillingen, spierpijn, hoofdpijn en hoesten.

Dus houd rekening mee dat je lichaam extra middelen en energie inzet ter ondersteuning van je immuunsysteem om de verkoudheid te bestrijden. De hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om een infectie te bestrijden is afhankelijk van het soort infectie dat is binnengedrongen.

Over het algemeen is het goed om buiten te gaan sporten met een verkoudheid. Denk er wel aan dat je een tandje minder doet en pas je gebruikelijke duur, frequentie en intensiteit aan. Natuurlijk is uiteindelijk de belangrijkste regel: luister naar je eigen lichaam. Ben je niet helemaal fit en twijfel je? Pas je training aan of sla deze een keer over. Een extra rustdag kan nooit kwaad!

Is trainen in de kou een probleem? Wat is infanteristenweer? Kan ik sporten als ik me niet lekker voel? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt? Heeft sporten in de buitenlucht voordelen? Hoe geef ik mijn immuunsysteem een boost? Waarom heb ik een loopneus tijdens het buiten sporten? Hoe moet ik omgaan met temperatuurverschillen? Bestaat er iets als outdoor sportkleding? Sporten in de regen, wel of niet doen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar