Wat is maximaalkracht?

Wat is maximaalkracht?

29 juli 2021 0

De maximaal kracht wordt ook wel de 1 repetition maximum (1RM) genoemd. Je maximaal kracht is wat je één keer kan squatten, deadliften, drukken of kan trekken. Kortom, het maximale hoeveelheid kracht die een spier kan leveren tijdens een spiercontractie. Bij maximaal kracht wordt er simpelweg rekening gehouden met het volgende principe; veel gewicht en weinig herhalingen. Bij maximale krachttraining is het belangrijk om niet te veel herhalingen te maken.

Tussen de één en zes herhalingen is voldoende om je maximale kracht te trainen. Tussen de sets is het belangrijk om lang een rust te houden. Dit is belangrijk omdat het lang duurt voordat de energiesystemen die voor je maximale kracht zorgen weer helemaal zijn aangevuld. Houd daarom een rustperiode van twee à vier minuten tussen de sets. Omdat je het lichaam tijdens deze training maximaal belast is het zeker belangrijk om een lange herstelperiode te nemen. Veel gebruikte sporten waar maximaalkracht getraind worden: kogelstoten, sprint en bijvoorbeeld hoogspringen.

Welke krachtsporten zijn er? Wat is een slijtageslag? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Wat is muscle memory of spiergeheugen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar