Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met kracht training?
Hoe gefocust je ook bent of hoe goed jouw schema en ritme qua training ook is, er zijn altijd periodes waarin je wat minder tot misschien helemaal niet aan het sporten bent, of naar de sportschool of naar je personal training sessies kunt.
Als je stopt met trainen (krachttraining) en al enige trainingservaring hebt, verlies je gelukkig niet na een paar dagen je spiermassa. Het verlies start na 2 tot 3 weken en wordt pas duidelijker zichtbaar na 2 tot 3 maanden. Spiermassa verlies je iets sneller dan spierkracht. Na zo’n 2 tot 3 maanden loop je daadwerkelijk verlies op en kun je dus ook wel zachtjes stellen dat al het harde werk dat je hiervoor hebt verricht langzaam teniet wordt gedaan.
Denk bijvoorbeeld aan een periode waarin je onwijs druk bent met werk of school, je ziek op bed ligt of geniet van een welverdiende vakantie. Of je hebt even geen zin om te sporten, of geen tijd of je hebt een blessure en moet rust houden. Niet alleen tijdens sporten zal je de gevolgen van spierverlies ondervinden, ook in je dagelijkse leven zal het zijn effect hebben. Wanneer je structureel te weinig eet tast je je spieren aan en zal je er minder controle over krijgen. Je coördinatie wordt minder en je voelt je slap en lusteloos.
Het lichaam is continu bezig om de spieren af te breken en opnieuw aan te maken. Per dag wordt zo’n 1 tot 2 procent van alle spieren vervangen door nieuw spierweefsel. Na ongeveer 2 maanden bestaat een mens dus uit compleet nieuwe spieren.
Het klinkt natuurlijk heel simpel om te zeggen dat je het beste niet langer dan 3 weken compleet kunt stoppen met (kracht)trainen, maar soms wordt je meegesleurd in overmacht. Blijf in dat geval wel in beweging door bijvoorbeeld te wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift of wat vaker de fiets te pakken dan de auto. Op deze manier blijft spierverlies uit. Maar stop niet helemaal met bewegen! Pak je het trainen hierna weer op, dan duurt het gemiddeld zo’n 6 weken voordat de verloren spiermassa weer is opgebouwd indien er ook sprake is van voldoende eiwitrijke voeding. Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd, de mate van gezondheid en de duur van de periode waarin er niet is gesport.
Kortom, die mini-break is helemaal niet erg! Er is niets mis mee om soms een keer te skippen. Een korte rustperiode kan zelfs goed zijn voor je lichaam en geest. Maar stop niet te lang, want je conditie en fitheid gaan sneller achteruit dan je misschien denkt.
Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Wat is de beste manier van krachttraining? Is voeding mijn beste medicijn? Welke krachtsporten zijn er? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Is fitness een krachtsport? Van welke voeding krijg je energie? Is krachttraining goed voor kinderen? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Kun je krachttraining en vechtsport combineren? Welke voeding kun je het beste eten tegen spierpijn? Wat doet stoppen met topsport met je? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Je spierherstel versnellen? Hoeveel uur slaap heb ik nodig?