Kun je krachttraining en vechtsport combineren?

Kun je krachttraining en vechtsport combineren?

25 november 2021 0

Krachttraining en vechtsport: gaan ze nu wel of niet samen? De oude Griekse boksers trainden al honderden jaren voor Christus met verzwaarde banden aan hun handen en eenvoudige ijzeren en bronzen dumbells. Vanaf eind 18e eeuw, begin 19e eeuw begonnen boksers te werken met weerstandsbanden, veren en kabels met weerstand om stootkracht te vergroten. Sommige vechters traden destijds ook op als Sterke Man en gaven demonstraties van hun kracht door zware stenen op te tillen en hoefijzers met hun handen te buigen.

Sportspecifieke krachttraining kan in combinatie met vechtsport zeker voordelen bieden, mits er op de juiste manier wordt getraind. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de sport en de werking van de spieren in krachttraining en vechtsport.

Laten we Judo als voorbeeld nemen. Judo is een explosieve sport waarin veel kracht nodig is. Judo is een gevechtssport waarbij men de tegenstander volgens speciale technieken tracht te overwinnen. Bij houdgrepen (controle op de grond) is het de bedoeling de tegenstander in bedwang te houden, door al zijn of haar krachtsexplosies te controleren. Bij alle werptechnieken tacht men de tegenstander uit balans te brengen door het uitoefenen van krachten op zijn of haar lichaam.

Denk maar aan sterkste man van Nederland, Alex Moonen. Hij begon op jonge leeftijd met judo en werd in 2002 onder andere Nederlands kampioen bij de junioren, zwaargewicht en haalde een bronzen medaille op zowel een EK als een WK. Van maart 2003 tot juni 2006 werd Alex sportinstructeur werd bij Defensie (KMar), waar hij ook judolessen gaf die de weerbaarheid van het personeel verhoogden. In die periode haalde Moonen twee titels: het Holstein Open en de Villanova Trophy in 2004. Hij maakte daar deel uit van de Defensie Topsport Selectie, waardoor hij judo kon combineren met zijn baan bij de Koninklijke Marechaussee. Als zwaargewicht judoka had Moonen een goede basis voor krachtsport en dat resulteerde in zijn debuutwedstrijd,

Binnen het Judo wordt de explosieve kracht veelal getraind door een combinatie van Judobewegingen en oefeninge op en met krachtapparaatuur. Sportspecifieke krachttraining kan een zeer goede aanvulling zijn op bepaalde tak van sport en de prestaties die hierbinnen vallen. Het is daarom belangrijk dat je niet zomaar wat gaat aanklooien met gewichten in de sportschool, maar dat je zorgt voor een trainingsschema dat afgestemd is op jouw doelen in de vechtsport en dat erop gericht is om jouw prestaties te verbeteren!

Wat is schaduwboksen met gewichten? Hebben vechtsporters krachttraining nodig? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Welke krachtsporten zijn er? Is fitness een krachtsport? Wat is muscle memory of spiergeheugen? Wat is de beste manier van krachttraining?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar