Wat is muscle memory of spiergeheugen?

Wat is muscle memory of spiergeheugen?

24 februari 2023 0

Je hebt vast wel eens gehoord van muscle memory ofwel spiergeheugen. Een term die we veel horen maar waar we de werking niet goed van kennen. Soms wordt muscle memory verward met motorisch geheugen. Motorisch geheugen gaat meer om hoe goed je bent in een beweging. Deze bewegingen worden opgeslagen, net zoals je onthoudt hoe je moet fietsen. Muscle memory of spiergeheugen is een fenomeen waar in de wetenschap nogal over getwist werd. Wat is muscle memory nou eigenlijk en hoe werkt het?

Geheugen is een proces van coderen, opslaan en het ophalen van informatie. Vaak wordt de term spiergeheugen qua betekenis verward met motorisch geheugen: het onbewust kunnen uitvoeren van bewegingen die je geleerd hebt. Denk bijvoorbeeld aan fietsen. Dit heb je als kind ooit geleerd en je kunt het nog steeds, zonder erbij na te denken.

Wat er doorgaans mee bedoeld wordt, dat gaat over het snel terugkomen op je oude niveau qua kracht en spieromvang als je een tijd niet getraind hebt. Wanneer je dan weer begint met training, ben je vrij snel weer terug in je oude vorm. Je boekt die vooruitgang dan sneller dan een complete beginner. Het geheim hiervoor zit in je spierweefsel zelf.

Kracht is niet alleen het hebben van grote sterke spieren. Kracht is ook een vaardigheid. Je hebt kracht in een bepaalde beweging. Hoe vaker je die beweging herhaalt in je training, hoe makkelijker hij wordt. Doe je die beweging met extra gewicht? Dan wordt er ook informatie in je hersenen opgeslagen over hoe je spiervezels ingezet moeten worden. Laten we dit je coördinatie noemen, het neurologische spiergeheugen.

Het bouwen van die nieuwe snelwegen duurt zo’n 30 tot 90 dagen. Wat niet wil zeggen dat je dan klaar bent natuurlijk. Het wil alleen zeggen dat de handeling vooral onbewust kan plaatsvinden. Zonder dat je er nog teveel over na hoeft te denken.

Het is ook de reden dat oude gewoontes zo moeilijk te doorbreken zijn (en nieuwe moeilijk aan te leren). Daarom raden we aan een nieuwe oefening minimaal twee keer per week te doen, minimaal twee maanden lang. Oefening baart kunst en nieuwe neurale verbindingen.

Het grootste voordeel van spiergeheugen is dat je de rest van je leven sneller terug op niveau raakt na een pauze. Het kan zijn dat je in een situatie terecht komt waardoor je niet meer kunt trainen. Denk bijvoorbeeld aan een blessure, vakantie, quarantaine of een gebrek aan motivatie. Na een tijdje zullen je spieren minder vol worden of zelfs afbreken.

Maar denk ook aan bijvoorbeeld een revalidatie na een ziekenhuis- of IC-opname. Je zult, mits je geen zenuwschade hebt, sneller herstellen in kracht. Dit kan betekenen dat je je leven sneller kunt oppakken. Ook zul je sneller terug op gewicht komen. De meeste mensen vallen snel af tijdens een IC-opname of lange ziekenhuisopname. Ze liggen alleen maar stil en raken spiermassa kwijt.

Of denk aan je arm in het gips. Daar komt dan zo’n dun armpje uit na 6 weken. Heb je ervoor krachttraining gedaan? Dan is je arm sneller weer in z’n oude vorm terug. Op deze manier kan muscle memory bijdragen aan meer (en snellere) progressie bij het oppakken van krachttraining na een periode van inactiviteit.

Hoe word ik sneller gespierd? Wat is de beste training voor spiermassa? Wat is goed om te eten voor meer spiermassa? Wat is de betekenis van het SAID-principe? Wat betekent stalen buikspieren trainen? Wat is de beste manier van krachttraining? Is fitness een krachtsport? Welke krachtsporten zijn er? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining? Kun je krachttraining en vechtsport combineren? Is snelkracht hetzelfde als explosieve kracht? Wat is maximaalkracht? Wat is reactieve kracht? Is spierkracht genoeg om aan vechtsport te doen? Hebben vechtsporters krachttraining nodig?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar