Wat is S5 in het Nederlandse leger?

Wat is S5 in het Nederlandse leger?

26 februari 2023 0

S5 was vooral bekend (lees: berucht) bij te keuren dienstplichtigen. S5 wil zeggen dat er voor (geestelijke) stabiliteit een 5 is gescoord en voor velen het felbegeerde bewijs van voorgoed ongeschiktheid voor het Nederlanse leger (lees: voorgoed ongeschikt).

In die diensplichtperiode werden er tussen de negentig en honderdtwintigduizend jongens opgeroepen om gekeurd te worden in een van de zeven indelingsraden in het land. Bij de keuring hanteerde het leger een systeem dat na de oorlog van de Canadezen was overgenomen en dat was volgens het ABOHZIS systeem waarbij de letters staan voor :

  • Algemeen
  • Bovenste ledematen (armen en handen)
  • Onderste ledematen (benen en voeten)
  • Horen
  • Zien
  • Intelligentie
  • Stabiliteit

Tijdens de keuring hanteerde het leger een waarderingsschaal van 1 t/m 5, waarbij 1 het best was en 5 het slechtst. Als er op een van de onderdelen een vijf werd gescoord, was de dienstplichtige ongeschikt voor dienst. De meeste wegens aanpassings- en autoriteitsproblemen, maar ook homoseksualiteit was tot 1974 reden voor S5. Niet vreemd als je het Militair Keuringsreglement uit 1952 bekijkt. Homoseksualiteit werd in die jaren als een ziekte gezien.

Met S5 nam je een stempel mee en dat was in de jaren vijftig en zestig geen erg gunstig stempel. Decennialang zijn jongens bang gemaakt met het verhaal dat S5 een negatief effect zouden hebben op een verdere maatschappelijke carrière en dat je sowieso niet bij de overheid kon gaan werken. Bij sommige bedrijven was S5 voldoende reden was om iemand niet aan te nemen. Bij sollicitaties in de jaren vijftig tot en met tachtig van de vorige eeuw werd vaak gevraagd of de dienstplicht was voldaan, en zo nee, waarom niet? Ook was er een groep die tijdens de dienst zulke grote geestelijke problemen ontwikkelde, dat S5 werd gegeven.

S5, psychisch instabiel, mocht het dan meest berucht zijn, feit is dat er meer jongens werden afgekeurd wegens onvoldoende intelligentie. Sinds de opkomstplicht in 1996 werd opgeschort, is dienstplicht binnen Defensie een gesloten boek. Het blijkt onmogelijk voor de organisatie om een overzicht van het aantal S5’ers door de jaren heen boven tafel te krijgen.

Wat is dienstplicht? Ben ik geschikt om militair worden? Wat zijn militaire sporten? Wat is een militaire survival training? Wat is MWC? Wat betekent blauwhelmen? Wanneer ben jij commando-waardig? Wat is de taak van de marechaussee?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar