Wat is dienstplicht?

Wat is dienstplicht?

25 februari 2022 0

Tegenwoordig bestaat het Nederlandse leger alleen nog uit beroepsmilitairen. Anders dan je misschien denkt, heeft Nederland nog steeds een dienstplicht. Er is geen sprake van afschaffing. Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht opgeschort. Defensie roept daarom sinds 1 augustus 1996 geen nieuwe dienstplichtigen meer op. De dienstplicht of militaire dienst is de verplichting tot het tijdelijk vervullen van werkzaamheden door de bevolking. Meestal wordt de term dienstplicht gebruikt voor de militaire dienstplicht, waarbij jonge mensen een tijdlang verplicht deel uitmaken van de krijgsmacht.

Er is nu dan wel geen opkomstplicht, maar als de overheid dat nodig acht kan deze weer worden ingevoerd. Dat zou betekenen dat als jij tussen de 17 en 45 jaar bent, jij verplicht kunt worden om in het leger te gaan en je leven te riskeren. De dienstplicht bestaat al sinds 1811, toen Napoleon hem invoerde om zijn leger uit te breiden. Dit was in Nederland tot 1997 verplicht: alle jongens ouder dan 18 moesten in dienst.

Sommigen hadden als militair de tijd van hun leven, terwijl anderen er alles aan deden om eronderuit te komen. Wie 17 jaar wordt, ontvangt nog wel een brief over de inschrijving voor de dienstplicht. Die plicht geldt sinds 2020 ook voor vrouwen. Daarom krijgen ook meisjes op hun 17e een brief dat ze kunnen worden opgeroepen voor het leger. Als de overheid de opkomstplicht van de dienstplicht weer activeert moet je wel weer in dienst.

Wat is orde, tucht en discipline? Wat is S5 in het Nederlandse leger? Wat is apenkooien? Is vallen is ook een sport? Waarom is sterker worden zo belangrijk? Wat leren kinderen van sporten? Wat is dienstplicht? Wat is quitter-gedrag? Wat zijn de voordelen van tegenslag? Wat is generatie slapjanus? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Is een e-bike slecht voor mijn conditie? Is eten uit de airfryer gezond? Wat is de keerzijde van sociale media? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat zijn body hardening techniques?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar