Wat is apenkooien?

Wat is apenkooien?

8 januari 2024 0

Vroeger was ik altijd al gek op gym en helemaal op de apenkooi lessen tijdens de gymles. De leukste gymles van het jaar! Apenkooi is een spel, vaak gespeeld tijdens gymles op school, waarbij in een veld (meestal in een gymzaal) vol hindernissen de tikker zo veel mogelijk gevangenen moet proberen te maken. De gymzaal staat vol met hindernissen, zoals bokken, banken, kasten, matten, hoepels en touwen. Onze gymleraar wist wel hoe hij gymlessen leuk moest maken.

Wat mij betreft de ideale combinatie van sport en spel en daarbij heb ik daar hele leuke herinneringen aan. Met apenkooien kun je gewoon lekker ongestoord kind zijn. Rennen, springen, klimmen, vliegen en zwaaien waren de elementen die bij het spel apenkooi voorbij kwamen. Je kon niet wachten op de les waarin je mocht apenkooien. Daar ben ik groot en sterk mee geworden, net als met pindakaas, melk van de boer, levertraan en havermout.

Bij apenkooien probeert de tikker via een parcours met hindernissen de ander te tikken. De belangrijkste regel van apenkooi is: niemand mag de grond raken. Als iemand de grond wel raakt, moet deze persoon op de dichtstbijzijnde plek in het parcours 5 seconden stil blijven staan. De tikker heeft zo extra kans om een deelnemer te tikken. Raakt de tikker de grond? Dan moet ook deze persoon 5 seconden stil blijven staan. Hét moment voor de andere deelnemers om zo ver mogelijk van de tikker weg te rennen!

Tegenwoordig is apenkooien verboden tijdens gymlessen, begreep ik.

Is vallen is ook een sport? Kun je leren vallen? Wat is een breakfall? Wat is fearless falling? Waarom is sterker worden zo belangrijk? Wat is orde, tucht en discipline? Wat leren kinderen van sporten? Wat is dienstplicht? Wat is quitter-gedrag? Wat zijn de voordelen van tegenslag? Wat is generatie slapjanus? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Is een e-bike slecht voor mijn conditie? Is eten uit de airfryer gezond? Wat is de keerzijde van sociale media? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent door zure appel heen bijten? Wat zijn body hardening techniques?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar