Is eten uit de airfryer gezond?

Is eten uit de airfryer gezond?

20 maart 2023 0

We leven in een tijd waarin producten zo gezond mogelijk moeten zijn. Verschillende bedrijven hebben speciale snacks gemaakt voor de airfryer. Een kroket uit een airfryer is nog steeds géén gezond product! Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.

Hoewel je in de airfryer geen olie of vet hoeft toe te voegen aan de snacks die je wilt bereiden, zijn er volgens het Voedingscentrum geen grote gezondheidsvoordelen aan het bereiden van snacks ten opzichte van snacks uit de friteuse. Het verschil in calorieën zit ‘m vooral in de snacks die je kiest.

Tegenwoordig zijn er frikandellen, kroketten, kaassoufflés, andere snacks en speciale friet voor de airfryer op de markt gebracht. Maar let op: zulke snacks zijn nooit bepaald gezond te noemen. Ook niet wanneer je ze in de airfryer klaarmaakt. Daarnaast bevatten de snacks voor de airfryer vaak meer vet van zichzelf. Dit om de smaak te compenseren met het verlies van het bereidingsvet.

Het blijft wel altijd opletten op welke friet je bereidt, de voorgebakken friet bevat namelijk veel meer olie dan wanneer je zelf friet snijdt. Nu vind je tegenwoordig steeds vaker friet en snacks speciaal voor de airfryer. Deze zijn niet per se gezonder omdat ze het zelfde aantal calorieën bevatten, maar de smaak zou wel een stuk beter moeten zijn. Natuurlijk blijft dit voor iedereen persoonlijk. Want 45 calorieën minder per 100 gram friet, betekent niet dat je er dubbel zoveel van moet eten.

Of airfryen gezond is, is vooral afhankelijk van wat je erin bereid. De bekende snackbarproducten zijn niet gezond te noemen, ook niet als ze bereid zijn in een airfryer. Daarbij worden bij die snacks vaak sauzen gebruikt die flink aantikken qua calorieën.

Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger? Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruik je ook meer energie.

Zit er suiker in light-frisdrank? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Waarom val ik niet af? Wat is belangrijker BMI of vetpercentage? Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden? Hoe activeer ik mijn spijsvertering? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Zijn geraffineerde en industrieel bewerkte oliën ongezond? Wat brengt gezond eten niet?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar