Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden?

Hoe kan je snel lichaamsvet verbranden?

8 januari 2022 0

Hoe kom je snel van je lichaamsvet af? ‘Snel’ en ‘vetverbranding’ gaan eigenlijk niet goed samen. Vetverbranding is een langzaam en traag proces. Om vet kwijt te raken moet je vaak hard werken en geduld hebben, en toegewijd zijn. Het verliezen van lichaamsvet is één van de meest voorkomende redenen waarom iemand naar een sportschool gaat. Wanneer jij gewoon lekker in je vel zit en je helemaal happy bent met je lichaam moet je hier vooral niet aan meedoen. Vet is een efficiënte energiebron en er is heel wat nodig om zomaar even 5 kg puur lichaamsvet te verbranden.

Maar dat wil niet zeggen dat je je vetverbranding geen boost kan geven. Er zijn veel strategieën als het gaat om vetverlies, maar het is het beste om bij de basis te blijven. Hier wat praktische tips en ook veel gehoorde misverstanden en broodje-aap-verhalen.

Goed nieuws is dan ook dat met de juiste inzichten en praktische tips je je vetverbranding heel wat kan versnellen. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, hoeft het verminderen van lichaamsvet niet ingewikkeld te zijn. Vet verbranden begint bij jouw metabolisme. Je metabolisme, dit is de werking van je lichaam als het aankomt op vet verbranden. Het zorgt ervoor dat energie in jouw lichaam op de juiste manier wordt afgebroken.

Dus wanneer jij iets gegeten hebt en je gaat daarna sporten, dan zorgt jouw metabolisme ervoor dat de energie uit je maaltijd gebruikt wordt voor het bewegen. Is deze energie ‘op’? Dan zoekt jouw metabolisme verder naar andere energie. Dit wordt dan vaak gevonden in opgeslagen vet.

Snel vet verbranden doe je door 3 belangrijke factoren te combineren: krachttraining, cardio en voeding.

Je hoeft dus echt geen topsporter te zijn of je helemaal in het zweet te werken in de sportschool. We verbranden op elk uur van de dag een beetje vet, zelfs in onze slaap. Maar de hoeveelheid in rust is vrij laag. Als het gaat om het verliezen van lichaamsvet, is voeding het belangrijkste onderdeel. Het is erg gemakkelijk om je vetverlies te saboteren door te veel te eten, en het wordt veel moeilijker om dit te compenseren door harder te werken in de sportschool.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die bijdragen aan het verbranden van vet maar ook ook voedingswaren die juist bijdragen aan het ontwikkelen van vet. Met de juiste cardio spreek je rechtstreeks je vetreserves aan. En je kan kiezen welke sport jij het leukste vindt. Je kan vet verbranden door te wandelen, vet verbranden door te fietsen, roeien, skeeleren enzovoort. Zwemmen is echt een aanrader voor iedereen die graat snel vet verbranden wil.

Snel vet verbranden is alleen mogelijk als je een gezond voedingspatroon hebt. Gezond en gevarieerd eten begint met voldoende eiwitten, oplosbare vezels en beperkte suikers kan helpen bij het afvallen, samen met een trainingsroutine van gewichtheffen (om de spiermassa te vergroten en te behouden) en gevarieerde cardio.

 1. Optimaliseer je trainingsvolume (Gebruik elke minuut waar je kunt, het menselijk lichaam houdt van bewegen.)
 1. Train op hartslag (Voor een goede vetverbranding train je ongeveer op een intensiteit tussen de 60 en 70 procent van je maximale hartslag.)
 2. Doe lange trainingen (Hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt.)
 3. Begin met krachttraining. Krachttraining kan niet alleen helpen je vetpercentage te verlagen, maar ook je energieverbruik in rust te verhogen en het buikvet aan te pakken.
 4. Omarm koude (Sport in de koude. Je lichaam zal namelijk niet alleen vet verbranden voor je beweging, maar ook om je warm te houden.)
 5. Verlaag je koolhydraten (Eet geen koolhydraten in de avond. De beste bron van koolhydraten zijn groente, fruit en havermout in plaats van brood, pasta, aardappelen of rijst.)
 6. Voedingsstoffen die vetverbranding stimuleren (avocado, pindakaas, eieren, groene thee en wilde zalm)
 7. Eet meer gezonde vetten (Met name de vetten die omega 3 vetzuren bevatten. Ze stimuleren de vetverbranding waardoor je vetpercentage daalt en onderdrukken het hongergevoel. Zalm, makreel, haring, tonijn en sardientjes.)
 8. Eet meer eiwitrijke voeding. Omdat spieren de stofwisseling en de energieproductie ondersteunen, is het opbouwen van spieren een goede manier om je stofwisseling op peil te houden.
 9. Drink meer water (Het geeft je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel overmatig gaat eten. Het versnelt je metabolisme ietsjes, waardoor je meer vet verbrand.)
 10. Meer slapen. Wanneer je een gebrek aan slaap hebt, heb je vaak meer last van hongergevoel. Je hebt veel honger en vaak honger of zelfs heel de dag honger. Je gaat je dus overeten.
 11. Vervang ongezonde koolhydraten (suikers).
 12. Drink koffie. De cafeïne in koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel, verhoogt de stofwisseling en stimuleert de afbraak van vetzuren.
 13. Vermijd vruchtensappen (Deze zijn zeer af te raden. Door de mooie marketing spreuken op de verpakkingen denkt de consument hier goed bezig te zijn.)
 14. Kijk uit voor rage diëten (Populaire diëten die snel vetverlies beloven, zijn doorgaans niet duurzaam en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid.)
 15. Weet dat plaatselijk vet verliezen niet mogelijk is (Wil je gericht buikvet verliezen, dan gaan honderden crunches en sit-ups per dag je niet helpen. Denk simpel! Heb jij ooit iemand op het strand gezien met zwaar overgewicht maar wel een super platte buik?) Dus dat!
 16. Stel jezelf de vraag. Wat is jouw motivatie? (Motivatie en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk en feitelijk het startpunt om je doel te bereiken.) Verschil tussen extrinsieke motivatie en intrinsieke motivatie?

Door deze tips te volgen, kun je niet alleen vet verliezen, maar je lichaam en geest ook gezond houden. Vergeet diëten! Leer grip te krijgen op je ongezonde eetgewoonten en zorg voor realistische en haalbare aanpassingen in je lifestyle. Belangrijk hierbij is dat je een lifestyle hanteert die je voor de rest van het leven vol zult kunnen houden. Het is vooral belangrijk dat je een beweeg- en sportritme kiest dat je voor een langere tijd kunt volhouden. Zorg voor sportplezier, anders zal dit simpelweg resulteren in afhaken. Conclusie: focus op voeding en leefstijl. Wij wensen je veel succes bij het bereiken van jouw streeffysiek.

Wat is de ideale hartslag voor een maximale vetverbranding? Met welke oefeningen kun je meer calorieën verbranden? Wat is belangrijker BMI of vetpercentage? Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn? Waarom krijgen we inkakker na eten? Waarom wordt je zo fit van touwtjespringen? Is eten uit de airfryer gezond? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zit er suiker in light-frisdrank? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Waarom wordt afvallen vanaf je 30e een stuk moeilijker? Wat is droogtrainen? Waarom krijgen mannen een buikje? Kan je vet verbranden zonder spiermassa te verliezen? Wat is vasten? Hoe word ik sneller gespierd? Waarom zou ik mijn levensstijl omgooien? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Wat is sportvasten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar