Waarom krijgen we inkakker na eten?
Na het eten van een stevige maaltijd moeten we er in principe weer even tegenaan kunnen. Je verwacht waarschijnlijk dat de calorieën die je tijdens een grote maaltijd hebt genuttigd je energie geven, maar niets is minder waar en vaak is de uitwerking net iets anders.
Je kent het gevoel vast en zeker. Een inkakker na het eten, de zogenoemde ‘after lunch’ dan wel ‘after dinner-dip’ of een ‘food-coma’. Wanneer je een grote maaltijd eet, kan de insulinepiek leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, wat leidt tot een vermoeid gevoel en weinig energie.
Dit kan komen doordat de maaltijd bestond uit veel koolhydraten en suikers. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een respons in je dunne darm waardoor je hele lichaam op een lager pitje gaat werken behalve het verteringsproces. Al je energie gaat daar naartoe waardoor je helemaal inkakt.
Vermijd producten met snelle suikers zoals snoep, koek, frisdrank en lightproducten.
Als je na je lunch nog een productieve middag wil hebben, laat dan de vette snacks en koolhydraatrijke producten in de keuken of kantine te laten liggen. Kies voor bijvoorbeeld een salade met kipfilet of ander licht verteerbaar voedsel. Het werkt ook goed om vezelrijk te eten, dan verteert de maaltijd langzamer, waardoor de suikers geleidelijk vrijkomen in de bloedbaan. Sommigen hebben er baat bij om niet teveel in 1 keer te eten. Probeer dit eens uit door te stoppen met eten als je net niet helemaal vol zit. Ook kun je proberen of het bij je beter werkt om meerdere kleine maaltijden per dag te nuttigen.
Is het slecht om voor het slapen te eten? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Maakt ultrabewerkt eten de mens ziek? Wat zijn suikervervangers? Wat moet je weten over suiker? Slaap je beter door het eten van een banaan voor het slapen gaan? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Hoeveel uur slaap heb ik nodig? Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn?