Wat moet je weten over suiker?

Wat moet je weten over suiker?

31 december 2023 0

Suiker is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort en van nature voorkomt in onder andere fruit, groente en melk. Suiker uit suikerbiet en suikerriet wordt ook wel kristalsuiker of tafelsuiker genoemd. In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën.

De meest primaire functie van eten is dat het je lichaam van energie voorziet. Suiker (glucose) is één van de basiselementen van die energiebehoefte. Je hebt het dus nodig om energie te creëren. En je hebt díe energie weer nodig om goed te kunnen functioneren. Via het maagdarmkanaal komt de glucose in het bloed.

Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Het verhoogt de bloeddruk. Vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Als suiker niet nodig is in de vorm van bloedglucose (bloedsuiker) wordt het omgezet in vet en dat is verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.

Wat zijn suikervervangers? Wat kun je doen als je te veel suiker hebt gegeten? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is een suikerdip en hoe deze te voorkomen? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Zijn zoetstoffen onschuldig? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zit er suiker in light-frisdrank? Zit er suiker in brood? Zit er suiker in groente? Hoeveel suiker zit er in granenrepen? Is maltitol de nieuwe suikervervanger?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar