Zijn zoetstoffen onschuldig?

Zijn zoetstoffen onschuldig?

29 mei 2022 0

(Kunstmatige) zoetstoffen zijn er in vele vormen en soorten, en velen zien door de bomen het bos niet meer. Er bestaan twee soorten zoetstoffen: natuurlijke en kunstmatige. Dat te veel suiker niet goed voor je is, weet iedereen. Bij suiker denk je meteen aan kristalsuiker wat je in de koffie en thee doet, maar hoe zit het met al die andere futuristische namen die je vaak ziet, maltitol, sorbitol, aspartaam, lactose, fructose noem maar op. Zijn dat ook suikers? Wat zijn dit voor stoffen, en kunnen ze kwaad?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Frisdrankfabrikanten komen daarom in de jaren 80 van de vorige eeuw met nieuwe uitvinding: light-dranken. Zijn er ook nadelen aan zoetstoffen? Zoetstoffen geven minder energie dan suiker. Bij inname van calorie-arm voedsel met zoetstoffen ervaar je waarschijnlijk een minder gevoel van verzadiging in tegenstelling tot suikerrijk voedsel. Je hersenen geven namelijk geen ‘verzadigingssignaal’ bij calorie-arm voedsel met zoetstoffen. Je hersenen eigenlijk hunkeren naar meer omdat je lichaam geen voldoening op cellulair niveau krijgt door de nep suiker.

Het lichaam wil de lage calorie-inname dan compenseren, waardoor je juist meer trek krijgt. Dit kan er daadwerkelijk toe bijdragen dat je niet alleen te veel eet en gewichtstoename, maar ook een verslaving aan kunstmatige zoetstoffen, samen met een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en beroerte, zelfs als uw gewicht normaal is. Sommige komen in de natuur ook voor, bijvoorbeeld in bessen of citrusvruchten. Er zijn ook zoetstoffen (lees: kunstmatige zoetstoffen) die in de natuur niet voorkomen en die gemaakt worden in een fabriek.

Het gebruik van zoetstoffen heeft echter ook nadelen. Sommigen ervaren bijvoorbeeld bijwerkingen, zoals diarree, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, allergische reacties, krampen in de maag of darm, winderigheid en door de gasvorming van de dikke darmbacteriën. Alle zoetstoffen die in producten gebruikt worden, hebben een E-nummer. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beoordeelt of de stoffen veilig gebruikt kunnen worden.

Bovendien kunnen sommige zoetstoffen (lees: nepsuikers) zoals aspartaam de zenuwen beïnvloeden. Polyolen worden niet helemaal afgebroken door je lichaam, dit betekent dat de restanten hiervan in je darmen terecht komen. Dit kan voor diarree zorgen. Meestal gebeurt dit pas als je grotere hoeveelheden binnenkrijgt, maar sommige mensen zijn hier gevoeliger voor.

Gebruik ook bij snoepen je gezonde boeren verstand. Fabrikanten zijn niet bezig met jouw gezondheid, maar vooral met het maken van winst. Jouw gezondheid is bijzaak. Zij zijn verplicht om te vermelden dat een overmatige consumptie bijwerkingen kunnen opleveren, maar de meeste doen dit vooral om zo een rechtszaak in hun nadeel te voorkomen.

Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn energiedrankjes schadelijk? Is kokoswater beter dan sportdrank? Ik loop over van de energie in mijn lijf, wat kan ik doen? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Is vruchtensap gezond? Wat is lactose-intolerantie? Wat mag je niet eten als je noten allergie hebt?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar