Lactose is het suiker dat in melk en andere zuivelproducten zit. Wanneer de darmen lactose niet of niet goed kunnen afbreken spreek je van lactose-intolerantie. Behalve in melk en kan lactose ook in andere voedingsmiddelen voorkomen. Lactose-intolerantie kan je heel wat klachten bezorgen, maar is doorgaans niet gevaarlijk. Je ben niet de enige! Wereldwijd heeft 70% van de mensen hier last van. Typisch voor lactose-intolerantie is dat je, nadat je melkproducten hebt gegeten of gedronken, last krijgt van:

  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Darmgerommel;
  • Opgeblazen gevoel;
  • (Aanhoudende) buikpijn;
  • Buikkrampen;
  • Diarree;
  • Winderigheid;
  • Verstopping.

Er zijn verschillende oorzaken voor een lactose-intolerantie. Een lactose-intolerantie is vaak erfelijk. Het dieetadvies bij een lactose-intolerantie kan bestaan uit het weglaten van lactose uit de voeding (lactosevrij dieet) of het verminderen van het gebruik van lactose in de voeding (lactosebeperkt dieet). Wat brengt gezond eten niet? Wat mag je niet eten als je noten allergie hebt? Zijn zoetstoffen onschuldig? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Wat is het verschil tussen een vegetariƫr en een veganist? Waar zitten (veel) eiwitten in? Kan ik altijd vertrouwen wat de fabrikant op het etiket zet?