Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers?
We weten allemaal dat we moeten oppassen met suiker. Maar er zijn zoveel verschillende soorten! Zijn van nature aanwezige suikers in voedingsmiddelen gezonder dan suikers die zijn toegevoegd? Suiker komt van nature in producten voor. Om maar met de deur in huis te vallen: je lichaam maakt geen onderscheid in soorten suiker. Je lichaam herkent de bron van de suikers niet. Dus of de suikers nu uit een appel komen of uit een chocoladebiscuitje, je lichaam verwerkt ze op dezelfde manier. Voedingskundig gezien zijn alle suikers hetzelfde, ze bevatten (zoals alle koolhydraten) 4 kcal per gram. Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature suikers bevatten zijn melk en yoghurt (lactose), fruit, vruchtensap en groente (kleine hoeveelheden). Toegevoegde suikers hebben ook een natuurlijke oorsprong (suikerbiet of suikerriet). Wel is het zo dat toegevoegde suikers vaak zijn toegevoegd aan voedingsmiddelen die je met mate zou moeten eten of drinken, zoals koekjes, frisdrank en cake. Voedingsmiddelen met van nature aanwezige suikers zijn vaak voedingsmiddelen waarvan men in Nederland meer zou moeten eten zoals fruit en groente. Ze bevatten naast suikers namelijk ook vitamines, mineralen en vezels. Suiker vervangen door een natuurlijke zoetmaker, zoals fruit, dadels of honing, maakt het gerecht helaas niet gezonder wat betreft suikergebruik of slanker wat betreft calorieën. Onder natuurlijke suikers vallen bijvoorbeeld honing, rietsuiker, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop of ahornsiroop. Vergis je niet in bijvoorbeeld een dadeltaart zonder toegevoegde suikers en dat je daarvan meteen een halve taart op kan eten. Het is echte wel zo dat natuurlijke zoetmakers ook góede eigenschappen bevatten, dit zijn geen ‘lege suikers’ zoals kristalsuiker. Als je suiker binnenkrijgt, ziet je lichaam dat als een beloning. Je eet dus niet omdat je eten nodig hebt, maar wel omdat dat voelt als een beloning. Zo zal men dus niet zo snel zeggen dat als ze vol zitten ze nóg een stuk pizza willen, maar een toetje gaat er heel vaak wel in. Daarnaast moedigt het eten van suiker aan tot nog meer eten van suiker, omdat je er een kick van krijgt. Opvallend is dat vooral geraffineerde suiker leidt tot deze verslaving. Zijn zoetstoffen onschuldig? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn energiedrankjes schadelijk? Is kokoswater beter dan sportdrank? Ik loop over van de energie in mijn lijf, wat kan ik doen? Wat is lactose-intolerantie? Wat mag je niet eten als je noten allergie hebt? Heeft een slecht gebit invloed op je gezondheid?