Maakt ultrabewerkt eten de mens ziek?
Dat ultrabewerkt voedsel, wat bijvoorbeeld in supermarkten en tankstations in de schappen ligt, niet goed is voor je gezondheid, is niets nieuws. Ons eetpatroon ligt aan de basis van veel welvaartsziektes. Fastfood, koekjes, frisdrank, granola, drinkyoghurt, verschillende soorten brood, broodsalades en allerhande kant-en-klaarvoedsel, we weten wel dat ons lichaam daar niet zo blij van wordt.
Ultrabewerkte voedingsmiddelen ondergaan meerdere industriële processen en bevatten vaak kleurstoffen, emulgatoren, smaakstoffen en andere toevoegingen (additieven). Sterk bewerkte voeding is bewezen ongezond voor de mens, maar overheden doen er niets aan. Het is een sluipende plaag voor de mensheid. We eten te veel ultrabewerkt voedsel: 70% van het voedsel dat in de supermarkt ligt valt onder die term. Het betekent dat oorspronkelijke ingrediënten zo worden bewerkt dat ze niet meer herkenbaar zijn. Daarnaast voegt de industrie er middelen aan toe die in geen keukenkastje te vinden zijn.
Geen voedsel uit een fabriek eten, kan dat eigenlijk wel? Wereldwijd consumeren we steeds meer ultrabewerkt voedsel. Deze producten bevatten doorgaans ook veel toegevoegde suikers, vetten en/of zout, maar weinig vitamines en vezels. Sterk bewerkte voeding maakt mensen ziek en bedrijven rijk. Het bewerkte en ongezonde voedsel zou minder zichtbaar en minder aantrekkelijk gemaakt moeten worden in het aanbod.
Zijn gezonde kant-en-klaarmaaltijden goed voor je? Is voeding mijn beste medicijn? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wat brengt gezond eten niet? Wanneer sla je door met gezond eten? Wat is verrijkte voeding? Kan ik altijd vertrouwen wat de fabrikant op het etiket zet? Wat is de (bij)werking van een medicijn? Is maltitol de nieuwe suikervervanger? Wat zijn suikervervangers? Wat is vasten? Van welke voeding krijg je energie? Moet ik dagelijks multivitamine nemen? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zijn zoetstoffen onschuldig? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn energiedrankjes schadelijk?