Wat is verrijkte voeding?

Wat is verrijkte voeding?

23 november 2022 0

Sinds half 1996 is het levensmiddelenfabrikanten toegestaan om voedsel te verrijken met vitaminen en mineralen. Voedsel wordt verrijkt om de voedingswaarde te verhogen, vanwege marketingoverwegingen of vanwege een gezondheidsclaim. Een aantal producten zijn tegenwoordig versterkt en verrijkt. Verrijkte voedingsmiddelen zijn eet- en drinkwaren waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd, die zij van nature niet of minder bevatten. Het gaat om vitaminen en mineralen (microvoedingsstoffen). Als je de etiketten leest, zie je hoe aan verschillende producten vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen zijn toegevoegd die ze zogenaamd ‘gezonder’ maken.

In het algemeen geldt voor zowel de Europese verordening als het het Warenwetbesluit dat verrijkte voedingsmiddelen geen hoeveelheden voedingsstoffen mogen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De bond heeft nogal wat twijfels over het nut van extra vitaminen en mineralen. De meeste mensen krijgen via hun normale voeding al voldoende van deze stoffen binnen, al moeten een paar groepen extra attent zijn (ouderen, zieken en jonge kinderen). De Consumentenbond: ‘Er valt op de Nederlandse eetgewoonten veel aan te merken, te vet, te zout en te weinig gevarieerd, om maar eens een paar tekortkomingen te noemen. Veel mensen zouden er dus goed aan doen om wat meer groenten en fruit te eten, maar een goede, gezonde voeding laat zich niet vervangen door een pilletje, een drankje of wat extra toevoegingen aan levensmiddelen.’

Ons eigen persoonlijke advies zou zijn om het regelmatig consumeren van verrijkte voedingsmiddelen met een deskundige te bespreken, om een te hoge inname te voorkomen.

Maakt ultrabewerkt eten de mens ziek? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Waar moet ik op letten bij gemalen of vloeibare voeding? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Van welke eten krijg je energie? Wat is duurzaam eten? Wat brengt gezond eten niet? Wat is functioneel eten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar