Is maltitol de nieuwe suikervervanger?

Is maltitol de nieuwe suikervervanger?

31 december 2023 0

Fabrikanten stoppen steeds meer suikervervangers in voedingsproducten. Dit doen ze om deze gezonder te maken en ervoor te zorgen dat de voedingsproducten lager zijn in calorieën.

Een iets minder bekende suikervervanger is maltitol. Maltitol is goedgekeurd voor gebruik door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Maltitol zorgt ervoor dat het suikergehalte in veel producten flink omlaag kan. Maltitol is net als een Sukrin een polyolensoort (suikeralcohol). Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.

Maltitol is een polyol die wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof. Maltitol heeft bijna identieke eigenschappen als suiker alleen is het een stuk gezonder voor je lichaam en erg laag in calorieën. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging van tafelsuiker om dat het tandbederf tegen gaat en minder effect heet op je bloedsuikerspiegel. Het heeft 0,9 keer de zoetkracht van suiker. Maltitol bevat tussen de 2 en 3 kilocalorieën per gram. De stof komt in de natuur niet voor, maar kan worden gemaakt van moutsuiker, bijvoorbeeld uit maïs of tarwe.

Ook heeft het nuttigen van te veel maltitol een laxerend effect en kan het diarree veroorzaken als je er te veel van nuttigt. Doses van ongeveer 40 g kunnen lichte maag- en darmgeluiden en winderigheid veroorzaken. De ernst van deze bijwerkingen hangt af van hoeveel je ervan eet en hoe je lichaam erop reageert. Maltitol wordt deels opgenomen in de dunne darm en in het lichaam verwerkt als glucose. Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora gefermenteerd. Hierbij komen onder andere gassen vrij. Deze zorgen voor krampen, winderigheid en diarree.

Wat moet je weten over suiker? Wat zijn suikervervangers? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Zijn zoetstoffen onschuldig? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar