Wat zijn suikervervangers?
Suikervervangers zijn stoffen die gebruikt worden om suiker te vervangen. Ze worden aan bepaalde producten toegevoegd om ze zoeter te maken. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak, maar het grote verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
- Erythritol
- Stevia
- Honing
- Kokosbloesemsuiker
- Xylitol
- Maltitol
- Sukrin
- Aspartaam
- Sorbitol
- Sucralose
- Acesulfaam-K
- Tagatose
- Glycerol
- Mannitol
Suiker kan op zich geen kwaad, maar het ligt vooral aan de hoeveelheden. Zeker voor diabeten of personen die op hun gewicht moeten letten. Suikervervangers bevatten namelijk geen of bijna geen calorieën en veroorzaken daarnaast ook geen tandbederf.
Ook bij zoetstoffen geldt dat een beetje kan geen kwaad, maar gebruik ook zoetstoffen met mate. Te veel aan zoetstoffen kunnen nadelige effecten hebben op onze darmbacteriën. Let dus zowel met suiker, als met zoetstoffen op. Gebruik producten die al ‘zoet’ genoeg zijn van zich zelve en zo wen je gelijk een stuk minder aan een zoete smaak. Gebruik ook bij snoepen je gezonde boeren verstand. Fabrikanten zijn niet bezig met jouw gezondheid, maar vooral met het maken van winst. Jouw gezondheid is bijzaak. Zij zijn verplicht om te vermelden dat een overmatige consumptie bijwerkingen kunnen opleveren, maar de meeste doen dit vooral om zo een rechtszaak in hun nadeel te voorkomen.
Maakt ultrabewerkt eten de mens ziek? Is maltitol de nieuwe suikervervanger? Zijn zoetstoffen onschuldig? Wat moet je weten over suiker? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken?